Marmaris (21)

 

Opis

Marmaris je najlepši grad na jugozapadnoj obali Turske, smešten u podnožju zelenih planina. Nalazi se na dodiru Egejskog i Sredozemnog mora, u prostranom zalivu sa bujnom mediteranskom vegetacijom. Sam naziv grada ukazuje na romantično plavetnilo letovališta, zbog čega je putovanje u Marmaris uvek dobra ideja.

Kada je u pitanju letovanje Marmaris nudi odličnu dnevnu i noćnu zabavu, prelepe plaže, niz ugostiteljskih objekata i luksuznih hotela koji ispunjavaju sve preferencije svojih posetilaca. Upravo zbog tog dinamičnog života, brojnih prodavnica, kafića, restorana i noćnih klubova za ovaj grad se kaže da nikad ne spava. Kada je reč o turskim letovalištima, Marmaris je uvek na samom vrhu liste najatraktivnijih destinacija, zbog čega je posećen od strane turista iz celog sveta.

 

Marmaris znamenitosti - upoznajte atrakcije prelepog letovališta

Ukoliko otputujete u Marmaris znamenitosti ovog grada će vas osvojiti već prilikom prvog obilaska. Starogradski deo je vrlo zanimljiva atrakcija zbog srednjovekovne arhitekture i svoje istorije. Nekadašnje kuće izgrađene uglavnom u duhu Orijenta danas su pretvorene u prodavnice, suvenirnice, restorane i kafiće. Tako svaka šetnja kroz stari grad pruža jedinstven doživljaj islamske culture. Džamija Ibrahim age iz 19.veka, Sariana mauzolej i spomenik Mustafe Kemala Ataturka u centru grada izazivaju najviše pažnje turista, pa su mnoge fotografije iz Marmarisa napravljene upravo pored ovih znamenitosti.

Simbol grada je sasvim izvesno dvorac Marmaris, koji pominje još starogrčki istoričar Herodot 3000. g. p. n. e. U svojoj dugoj i burnoj istoriji ovo utvrđenje je zbog svog odličnog geografskog i strateškog položaja više puta oštećeno i – obnovljeno. Postoje podaci da ga je u 4.v.p.n.e. obnovio Aleksandar Veliki, kao i Sulejman Veličanstveni, mnogo kasnije u 15. veku. U dvorcu se danas nalazi i muzej čija etnografska i arheološka zbirka svedoče o uzbudljivoj istoriji i intrigantnoj i raskošnoj kulturi naroda sa ovih prostora.

Marmaris je poznat i po svojim klubovima za podvodno plivanje, po bučnom i veselom noćnom životu, velikom broju restorana i mesta za večernji provod. Osim toga, veoma je popularna i glavna luka u Marmarisu, koja uvek pruža fenomenalan pogled na luksuzne brodove, jahte i čamce. Ovde je moguće videti i prekookeanske brodove koji često pristaju u luku Marmaris. Izleti i krstarenja do Kleopatrinog i Rajskog ostrva, kao i do brojnih laguna i pećina u okolini smatraju se jednom od najvećih turističkih atrakcija.

Za one koji vole aktivan odmor pun uzbuđenja, letovanje u Turskoj je pravi izbor i zbog mogućnosti da se okušaju u nekom od sportova na vodi. Ronjenje ili skijanje na vodi, ali i planinarenje na okolnim planinama sasvim sigurno će vam se urezati u pamćenje.

 

Marmaris plaže i šetališta

Sa svojim čudesnim plažama, i u novije vreme sagrađenim prestižnim hotelima Marmaris je postao jedno od najlepših mesta za odmor. Kada je u pitanju Marmaris, plaže predstavljaju glavno odredište za hedoniste, jer su opremljene i uređene tako da pružaju pravo uživanje na obali čistog i toplog mora. Zbog širokog pojasa plitke vode i dubine mora koja se postepeno povećava, Marmaris je savršen izbor za letovanje sa porodicom, kao i za manje sigurne plivače. U samom gradu nalaze se plaže Folk i Long, ali i u okolini ima divnih mesta za uživanje poput Kleopatrine plaže ili one u Ičmeleru.

Najmirnijom i po mišljenju mnogih najlepšom plažom smatra se plaža Turunc, koja je nosilac plave zastavice. Od grada Marmarisa udaljena je 20 kilometara južno. Još jedna plaža koju nikako ne treba zaobići je Kumlubuk. To je jedna od najdužih plaža na čitavoj turskoj obali, a poznata je po velikom broju ribljih restorana koji se na njoj nalaze.

Plaže su pretežno peskovite i šljunkovite, a oivičene su nizom palmi koje nadgledaju prelepa dugačka šetališta. Uz njih su smešteni i brojni kafići i barovi, a čitava rivijera je uvek urbana, živa i prijatna za boravak.

 

Marmaris hoteli

Marmaris hoteli – obala ovog grada je ispunjena najluksuznijim, moderno opremljenim hotelima koji pružaju vrhunsku udobnost i uživanje. Spa i fitnes centri, saloni lepote, prodavnice, restorani, kao i bazeni i akva parkovi za decu samo su neke od odlika hotelskog smeštaja koji se nalazi u našoj ponudi.

Hoteli u Marmarisu važe za najlepše na turskoj obali, pa sa letnjim odmorom u ovom gradu sigurno nećete pogrešiti! Provedite nezaboravno leto u Turskoj u hotelu sa pet zvezdica kao što je, primera radi, Hotel Aqua, Marti resort ili sa četiri zvezdice Kaya Maris, Sesin ili Marti La Perla.

Kada je u pitanju Marmaris letovanje podrazumeva relaksirajući odmor, ali i pregršt zanimljivosti koje možete da vidite i obiđete. Na ovoj destinaciji nastaju nestvarne uspomene i fotografije – obezbedite ih ovog leta i za sebe!

Strana 1 od 2