Antalija (32)

OPIS

Kada je u pitanju Antalija Turska u ovom regionu može da ponudi samo najbolje za svoje posetioce. Antaliju nazivaju turskom rivijerom, jer odlično ističe istorijsko nasleđe i prirodne lepote ove zemlje, uz vrlo atraktivnu ponudu za turiste u vidu luksuznih hotela, šoping centara, šetališta, restorana i prelepih plaža.

Letovanje u Antaliji podrazmeva boravak u zapadnom delu mediteranske obale Turske, koja je u drevno doba pripadala kraljevstvu Pamfilija (“zemlja svih plemena”), pa je ovo područje na kome su se mnoge civilizacije smenjivale kroz istoriju.

 

Antalija plaže i znamenitosti

Antalija je smeštena u istoimenom zalivu, iznad koga se uzdižu planine Taurus prekrivene gustom borovom šumom. Odličan kontrast šumovitim predelima su plaže, koje mogu da ponude vrlo bogat sadržaj u vidu plažnih barova, mogućnosti za vodene sportove, zatim ležaljke, suncobrane i mnoge druge pogodnosti. Kada je u pitanju Antalija plaže su karakteristične zbog sitnog peska po kome je ova regija prepoznatljiva, pa se vrlo često svrstava u red najlepših svetskih primorskih regija. Dužinom od od 630 kilometara kvalitetnog peska i prozračno čiste vode, antalijske plaže su ono što osvaja turiste i čini da se turska letovališta prepoznaju kao raj na Zemlji.

U samom gradu se nalaze dve plaže, velika i mala, međutim u neposrednoj blizini antalijske luke proteže se plaža Konialti. Zbog toga što je skoro celom dužinom od 1,5 kilometra prati uređeno šetalište, ali i zato što se na njoj nalazi najveći akvapark u Antaliji, te je i nosilac plave zastavice, ova plaža je mnogima omiljena u ovoj regiji.

Pored nje, na istočnoj antalijskoj obali smeštena je plaža Lara, poznata po tome što se uz nju nalazi najveća turistička zona i neki od najlepših hotela turske rivijere. Zanimljivo je da ovde možete odsesti čak i u hotelima koji su verna replika ruskog Kremlja ili Titanika.

Letovanje u Antaliji vam pruža mogućnost da obiđete oba dela grada Antalija. Jedan je savremen, sa širokim bulevarima, tržnim centrima i odličnim mogućnostima za noćni provod, dok je stari deo grada Kaleidži smešten oko stare luke i predstavlja potpunu suprotnost modernoj Antaliji. Kaleidži ima mnogo uskih uličica, kaldrma, starih turskih kuća i zanatskih radnji koje su primer stare arhitekture, načina života i običaja u starom delu Antalije. Za potrebe turizma mnoge od ovih kuća pretvorene su u hotele, restorane i prodavnice, ali je njihova autentičnost sačuvana. Na taj način letovanje u Antaliji postaje pravi vremeplov za posetioce. Šetnje kaldrmisanim ulicama oživljavaju neka davna prošla vremena i istoriju grada iz helenističkog, rimskog, vizantijskog i na kraju osmanlijskog perioda. Kao svojevrsna mreža ovih kultura, Antalija je turistička atrakcija koja se ne zaboravlja.

U ovom delu grada nalazi se i najveći broj znamenitosti, kule, džamije, minareti, hamami. Najznačajnijim istorijskim spomenikom smatra se Hadrijanova kapija iz 130. godine nove ere, koja je podignuta u čast rimskog cara Hadrijana.

Pored božanstvene prirode, idealne kombinacije tradicionalnog i modernog, Antalija je za mnoge turiste privlačna i zbog odličnih saobraćajnih veza. Naime. ako vas zanima Turska avionom, odnosno aranžmani koji uključuju avionski prevoz, ova regija je odličan izbor, jer se na 13 kilometara od grada nalazi međunarodni aerodrom, najveći u zemlji.

 

Antalija hoteli

Kada je u pitanju Antalija hoteli su njen najsjajniji predstavnik. Naime, ova regija je poznata po vrlo kvalitetnoj ponudi hotelskog smeštaja koja može da vam pruži sve što je potrebno za savršen odmor: wellness centre, bazene, odličnu kuhinju i vrhunsku uslugu osoblja. Pored navedenih možete uživati u različitim sadržajima u zavisnosti od kategorizacije hotela. Tako će za porodice sa decom odmor i letovanje u Turskoj značiti uživanje u hotelu sa akvaparkom ili pak sa sportskim terenom, kako za fudbal i košarku, tako i za odbojku na pesku, pa čak i golf. Ukoliko vas zanimaju vodeni sportovi, možete iznajmiti opremu ili čak pohađati kurs ronjenja, na primer. Izgled, opremljenost i sadržaje tipičnog hotela u Antaliji možete pogledati na ovom linku.

Antalija je savršena za mlade parove ili one koji žele da provedu svoj medeni mesec na nekom romantičnom i opuštajućem mestu. Mnogi spa centri u hotelima uređeni su po feng shiju i imaju različite programe relaksirajućih masaža nakon kojih ćete se osećati preporođeno.

U najpoznatije plaže Antalije spada Lara, čiji su zaštitni znak upravo luksuzni hotelski kompleksi na samoj obali, koji nude bogatu dozu hedonizma za turiste koji odluče da ih posete. Sve o aranžmanima za Antaliju možete saznati u agenciji Supernova Travel.

Strana 1 od 3