Zlatibor (9)

 

OPIS

Zlatibor nalazi se u jugozapadnom delu Srbije, na nadmorskoj visini od 700 do 1.500 m, 238 km od Beograda. Najviši planinski vrhovi su: Tornik (1.496 m) i Čigota (1.422 m). Zahvaljujući specifičnoj klimi i vazdušnim strujanjima - kontinentalnim i mediteranskim, koji se mogu naći samo ovde, nezagađenom vazduhu, zdravoj i čistoj vodi, velikom broju sunčanih dana u godini, prelepim skijaškim terenima, Zlatibor se razvio u čuveni letnji i zimski turistički centar, sa najdužom turističkom tradicijom među planinama u Srbiji.

Medicinska istraživanja su pokazala da je klima Zlatibora pogodna za održavanje zdravlja i kondicije zdravih ljudi, kao i za lečenje različitih plućnih bolesti, anemije, manjih poremećaja srca i krvnih sudova, a naročito poremećaja štitaste žlezde, koji se leči u Insitutu "Čigota". Za zvanični početak turizma na Zlatiboru smatra se dolazak kralja Aleksandra Obrenovića na Kulaševac 1893.godine, kada je kraj i dobio ime - "Kraljeve vode".

Zlatibor je poznat kao skijaškii centar. Skijaši početnici i deca uživaće na blagim padinama Obudovice (manji ski lift dužine 250 m), a bolji skijaši će se odlučiti za odlazak na Tornik i neku od njegovih staza. Sportski centar „Tornik" nalazi se na nadmorskoj visini od 1.110-1.490 m, 9 km od turističkog centra. Staze, kojih ima četiri (Čigota, Tornik, Ribnica, Zmajevac), pogodne su za takmičenja u slalomu, veleslalomu i superveleslalomu. Povezuju ih tri ski-lifta. U centralnom delu Zlatibora nalaze se uređene staze za smučarsko trčanje i biatlon, koje se zbog svoje preglednosti i konfiguracije terena, ubrajaju među najlepše u Evropi.

Tokom cele godine Zlatibor za pripreme biraju mnogi vrhunski sportski klubovi, kao i pojedinci, organizuju se košarkaški kampovi, škole paraglajdinga, tenisa, skijanja, plivanja...

Zlatibor je jedan od naših najvećih centara kongresnog turizma. Veliki broj kongresa seminara i simpozijuma održava se ovde tokom cele godine. Jedan od najzastupljenijih vidova turizma je rekreativni. Ovde ćete često videti šetače na nekoj od šetačkih staza ili koji na neki drugi način istražuju lepote Zlatibora.

 

https://youtu.be/w3511g7EOV8

SKIJALIŠTE

Ski centar Tornik

Ski centar „Tornik" nalazi se na nadmorskoj visini od 1.110 - 1.490m, 9 km od turističkog centra Zlatibor. Ukupan kapacitet skijališta je oko 5.400 skijaša na sat. Ski centar Tornik opremljen je sa šestosednom žičarom, kapaciteta 3.000 skijaša na sat, dva ski lifta tipa ”sidro”, ukupnog kapaciteta 2.400 skijaša na sat. Četri staze, Čigota, Tornik, Ribnica i Zmajevac pokrivene su sistemom za veštačko osnežavanje, tako da ovaj ski centar više ne zavisi od vremenskih uslova.

U ski centru Tornik nalazi se i posebna vrsta instalacije tzv. „tjubing“, koja, kao i sama žičara, može da se koristi i u letnjem i u zimskom periodu godine i pruža neizmerno zadovoljstvo i uzbuđenje svima koji odluče da je isprobaju. Ski centar je opremljen i dečijim igralištem i karuselom.

Na skijalištu radi nekoliko ski škola sa licencitanim instruktorima za obuku skijanja. Tu su i Ski rentali gde se može servisirati ili iznajmiti skijaška oprema. Ski centar Tornik ima svoj parking.

Karakteristike ski centra:
- Visina ski centra: 1100 m
- Najviši vrh: 1.496 m
- Ukupna dužina staza i ski puteva: 9 km
- Ukupan kapacitet žičara: 5.400 skijaša na sat
- Ukupan broj žičara, ski liftova i vezanih instalacija: 3
- Krnevo plandište, ski lift tipa sidro, dužine 1.100 m
- Bandera, ski lift tipa sidro, dužine 800 m
- Tornik, šestosed žičara, dužine 1.100 m
- Ukupan broj pokretnih traka 3
- Broj plavih staza: 3
- Stankova ravan, br.3 (nova staza otvorena 2020. godine)
- Vezni put Tornik
- Delovi staze Čigita, br 1a i 1b
- Broj crvenih staza: 2
- Čigota, br.1
- Tornik, br.2a
- Broj crnih staza: 1
- Zmajevac, br.2
- Maksimalna visinska razlika 390 m
- Najduža staza 2.864 m.

 

Skijalište Obudojevica

Skijalište Obudojevica se nalazi u samom turističkom centru planine Zlatibor. Ima procena da se na ovom skijalištu kroz desetak škola skijanja sa oko 50 ski učitelja obuči više dece nego u svim ski centrima u Srbiji zajedno. Zbog toga je Obudojevica svojevrsni skijaški fenomen.

Nema starijeg zlatiborca, koji neće reći da je tu skijao sa ligurama (rucno pravljenim skijama, savijenim na vrhu), tako da skijanje ovde datira od kad i turizam. Prvi ski lift tipa sidro je postavljen sedamdeseth godina proslog veka.

Obudojevica je idealano skijalište za početnu obuku, i preporučuje se svima koji prvi put staju na skije. Skijalištem se vrti 5 malih ski liftova na konop, koje su ustvari najbolje vučne naprave za skijašku obuku pre svega dece, jer dete skija i uzbrdo i nizbrdo. Na Obudojevici se dnevno na svim liftovima i školama obuči preko stotinu dece. Kad ta deca uznapreduju, prelaze na ski lift sidro što je dosta naprednije i zahtevnije.

Na samoj stazi postoji 5 ski rentala na kojima može da se iznajmi skijaška oprema, tako da niko ne mora da nosi skije kuci već ih vrati kad se završi skijaški dan. Izdvojena je staza za sankanje i kliskanje, a tu su i tri prelepa objekta za osveženje.

 

Nordijsko skijanje - Tić Polje

U centralnom delu Zlatibora, na prostoru Tića polja, Vranjevine i Spomenika (iza hotela "Zelenkada"), nalaze se registrovane staze za smučarsko trčanje i biatlon, koje su među najlepšima u Evropi zbog preglednosti i konfiguracije terena. U Murtenici postoji rezervna staza za smučarsko trčanje i biatlon, na kojoj se sneg zadržava do maja.
Uređene i homologizirane staze za skijaško trčanje i biatlon u dužini 3, 5, 10 i 20 Km

Na samom Torniku se neposredno uz staze za alpsko skijanje nalaze i tereni Krčevine sa uređenim stazama za nordijsko skijanje - skijaško trčanje.

KORISNE INFORMACIJE

Letnji sadržaji na Zlatiboru

 

Panoramska vožnja žičarom
Prelepi proplanci zlatnog bora po kojem je ova planina dobila ime, Zlatibor mami uzdahe svakog turiste. Čudotvorna klima, mešanje planinskog i morskog vazduha, čini ovu planinu pravom vazdušnom banjom.
Planinski centar Tornik udaljen je od centra Zlatibora svega 7 kilometara i predstavlja mesto puno zabave i uživanja.
Na Torniku imate mogućnost da uživate u predivnom pejzažu i pogledu koji se pruža na sve četiri strane sveta. Panoramska vožnja šestosednom žičarom zaista čini da se Zlatibor vidi i doživi na drugačiji način.
Sa vrha Tornika se vidi Durmitor, Jahorina, Tara, Ribničko jezero, vrhovi Čigota i Murtenica, sela Jablanica, Dobroselica, Stubno, Semegnjevo, naselje Zlatibor... Planinski biciklizam (cross country)
Predviđene rute za cross country biciklizam:

1. Ruta Ribnica - polazi od vrha Tornika preko prevoja, šumskog i ribničkog puta, zatim ski puta pored Stankovog potoka (makadam, zemljani put) - dužina rute je 3,5 km, a težina je 2/5
2. Ruta Beli kamen - polazi od vrha Tornika preko prevoja, Đurovića groblja, Ribnica, zatim preko Belog kamena i Ječmišta (asfaltni put) – dužina rute je 12 km, a težina 3/5
3. Ruta Previja - polazi od vrha Tornika preko prevoja, Tokvića kose, naselja Ribnica i Ječmišta (zatravljeni put, makadam, asfaltni put, zemljani put) – dužina rute je 5,3 km, a težina je 3/5
4. Ruta Vidikovac - u pripremi – polaziće od vrha Tornika preko Vrščića, šumskim putem i ski putem pored Stankovog potoka (zemljani put, makadam) - težina rute je 3/5

U centru Tornik moguće je rentirati bicikle, a prevoz do vrha Tornika omogućen je šestosednom žičarom na koju su postavljeni specijalni nosači za prevoz bicikala.
Pre korišćenja biciklističkih ruta, neophodno je da budete upućeni u pravila ponašanja prilikom planinskog biciklizma, kao i da potpišete izjavu o preuzimanju rizika. Pravila ponašanja Izjava o preuzimanju rizika Izjava o preuzimanju rizika roditeljska

E.bike
Neverovatne planinarske staze i bogata biciklistička zona koja prolazi kroz šarenolike predele Tornika i Zlatibora više neće biti rezervisana samo za profesionalne bicikliste. Sa E.bike možete uživati u pravom prirodnom raju na nadmorsoj visini, koja je sada lako dostupna i obećava dobru zabavu, kako za decu, tako i za odrasle. Započnite novo poglavlje uživanja u prirodi. Bicikla na elektro pogon omogućava da uz minimalan naporm možete da savladate dugačke i strme planinske staze.

Vožnja skuterom i kartingom
Isprobajte vožnju skuterom i kartingom niz dečju stazu.

Staze za pešačenje
Zlatibor je zbog mešanja morskog i planiskog vazduha i velike koncentracije joda poznat kao vazdušna banja joda. Staze predviđene za pešačenje pružaju dvostruki užitak, i svež vazduh i upoznavanje sa prirodom.

Dečije igralište
Mesto gde počinju zabava i prijateljstva. Odlično opremljeno igralište u prirodi za vaše mališane.

Tjubing staza (letnje sankanje)
Priprema, pozor, sad i spust sa gumom niz tjubing! Sankajte se i leti.

Bob na šinama
Atrakcija na šinama u punom spustu. Zabavite se sa najmilijima i uživajte u dodatnoj dozi adrenalina.

Mini golf teren
Na trenutak zamislite da ste profesionalni golf igrač i prepustite se čarima ovog sporta. Organizute svoj mini turnir i učinite igru još zanimljivijom.

Multifunkcionalni teren
Povedite ekipu na nadmorsku visinu i odigrajte jedan basket ili mini fudbal, možda jedan tenis meč… što da ne? Na Torniku postoji teren vrhunskog kvaliteta za ove sportove.

Avantura park
Ovaj park će se prostirati na na površini od oko 1000m2 i podeljen je u tri celine za različite grupe korisnika. Jedan deo parka sastoji se od minimum 16 prepreka, a za decu i odrasle planirani su sadržaji kao što su: gelenderi (zip line), viseći mostovi, viseće mreže, Tarzan lijane, paukove mreže od užadi, cik-cak mostovi, prečka-most, kretanje surf daskom ili sankama i sl. U okviru dela za najmlađe korisnike i početnike predviđeni su zanimljivi sadržaji na stubovima, sa opremom maksimalne bezbednosti. Kompozicija će biti atraktivnih boja i oblika sa mnoštvom zanimljivih detalja što bi igru učinilo interesantnom. Avatura park će imati i „agiliti poligon“, koji će sadržati oko 10 staza/prepreka na tlu. Prepreke su: mini drveni lavirint sa preprekama, mreže, penjalice, valjci/panjići, balans greda, zid za penjanje, viseći mostić i sl. Ovaj adrenalinski sadržaj će biti gotov do početka letnje sezone koja se planira sredinom juna meseca.

Veštačka stena
Popnite se i osvojite vrh sveta! Penjanje na veštačkoj steni pruža neverovatnu zabavu.

Zip line
Zip lajn predstavlja pravi adrenalinski užitak. Preletite planinu na “sopstvenim” krilima i osetite čari prirode.

 

Zanimljiva mesta u okolini Zlatibora...

Šarganska osmica
Šarganska osmica je najatraktivnija turističko-muzejska železnica u Evropi i spominje se kao jedinstveno graditeljsko remek delo u svetu, među prugama uzanog koloseka. Povezivala je Beograd sa Sarajevom i Dubrovnikom, a puštena je u saobraćaj 02.02.1925.godine. Visinska razlika od 300m od Mokre Gore do Šargana i udaljenosti od 3,5 km rešene su na jedinstven i jedini mogući način – neobičnom pružnom petljom u vidu broja 8. Ova izuzetna pruga duga je 13,5 km. Na pruzi je izgrađeno 22 tunela (najduži ispod Šargana i nosi naziv Aleksandar I), 5 mostova (od kojih je najduži 44,30 m na reci Kamešini) i vijadukata.

Mokra Gora
Mokra Gora je u svetu postala poznata po lepoti prirode ali jos više po staroj uskotracnoj železnici kojom je nekada prolazio voz zvani Ćira na putu od Beograda i Užica ka Višegradu i Sarajevu. Danas je posebno atraktivan obnovljeni deo pruge koji obuhvata Šargansku osmicu (putnom petljom u obliku broja 8). Duga je 13,5 km a na njoj su 22 tunela i desetak mostova i vijadukta. Obnovljenim delom pruge se možete provozati istim onim Ćirom i bar za neko vreme vratiti se u to staro doba.

Etno selo Sirogojno
Etno selo Sirogojno je jedinstven muzej pod otvorenim nebom koji prezentuje tradicionalno materijalno i duhovno nasledje Srpskog sela. Zgrade su autenticne i nameštene kao u staro doba. Oko pedesetak orginalnih zlatiborskih brvnara, sa preko dve hiljade eksponata. Za mnogobrojne posetioce Muzeja uradjena je i posebna celina zgrada za odmor, predah i okrepljenje. Muzej je otvoren je svakog dana i kroz njega prodje preko 100 000 ljudi godisnje. Sirogojno je i nadaleko poznato i po svojim pletiljama i dzemperima.

PREVOZ

Zlatibor je udaljen od Beograda 230 km, a od Novog Sada 300 km, baš koliko i do Jadranskog mora. Preko Zlatibora prolazi magistrala koja od Beograda vodi ka primorju, direktne autobuske linije su uspostavljene sa Novim Sadom, Beogradom, Nišom...

Izgradnjom autoputa "Miloš Veliki" između Beograda i čačka, kao i budućom deonicom koja se gradi do Požege, do Zlatibora se znatno brže i sigurnije stiže.

 

Preko Zlatibora, prolazi Železnička pruga Beograd - Bar, tako da je moguće vozom doći do Užica, a odatle do turističkog centra Zlatibor za pola sata lokalnim autobusom.
Dobra povezanost sa ostatkom Srbije, Bosnom, Crnom Gorom, sve bolja i savremenija saobraćajna mreža i infratruktura, čine ovu planinu lepoticu, na zapadu Srbije sve poželjnijom i za strance.

 

UDALJENOST:
Beograd - Čačak - Požega - Zlatibor ...... 230km
Novi Sad - Beograd - Čačak - Požega - Zlatibor ..... 310km
Niš - Kruševac - Kraljevo - Čačak - Požega - Zlatibor .............. 248km

leto 2023
|||||||||||||||||||||||||
★★★★
leto 2023
|||||||||||||||||||||||||
leto 2023
||||||||||||||||||||||||
leto 2023
||||||||||||||||||||||||||
★★★★
leto 2023
|||||||||||||||||||||||||||
★★★★
leto 2023
|||||
leto 2023
|||||
★★★★