Javor - Kušići (1)

OPIS

Jedna od najlepših i najlekovitijih planina u Srbiji pružila je "utočište" hotelu Javor koji je renoviran 2011.godine i svojim sjajem obogaćuje lepotu ove planine. Okružen je netaknutom prirodom i šumama javora, smrče, borova... 

Mesto Kušići je smešteno na obroncima planine Javor, na nadmorskoj visini od 990 metara, 26 km od Ivanjice i 225 km od Beograda. Selo sa 554 stanovnika u okviru 167 domaćinstava je centar ove mesne zajednice i povezano je Javorskim putem sa Ivanjicom, Javorom i Sjenicom. Meštani Kušića i okolnih sela se bave poljoprivredom, prvensatveno gajenjem izuzetno kvalitetnog krompira i stočarstvom.

Do Kušića se stiže solidnim asfaltnim putm iz Ivanjice za Sjenicu. Postoji i autobuska linija Beograd-Sjenica koja prolazi kroz Kušiće. U selu se nalaze crkva, ambulanta, hotel, pošta, tri prodavnice i tri kafane.

Zahvaljujući izuzetno pogodnom položaju, smeštajnim kapacitetima i obilju sadržaja za turističko-planinarski, dečiji ili porodični odmor, boravak u Kušićima u potpunosti omogućava uživanje u blagodetima klime Golije i Ivanjice, prirodnog ekološkog okruženja ili uspešnu organizaciju dečije rekreativne nastavu u prirodi, koja delotvorno deluje na poboljšanje zdravlja i okrepljujući oporavak organizma.

Tokom boravka u Kušićima preporučuju se jedinstveni izleti u prekrasnu okolinu - jedinstveni prirodni rezervat Uvac, Vasilijin vrh – najviša tačka planine Javor, spomenik majoru Mihajlu Iliću - junaku „Javorskog rata“ (1876–1878) i selo Milandža, gde se nalazi jedna od najstarijih škola ovog kraja. Mučanj je planina u jugozapadnom delu Srbije, na samo 14 km od hotela Javor. Najviša tačka planine Mučanj je Jerinin grad, sa nadmorskom visinom od 1534 metara. Mučanj je prepoznatljiv i uočljiv sa magistralnog puta ispod planine, po svom kraškom obliku i stenama od kojih se sastoji Jerinin grad. Sa vrhova Mučnja se pruža veličanstven pogled na okolinu i prekrasne planinarsko - pešačke staze i terene za uživanje u očuvanoj prirodi.