7
6
x
937
REZERVIŠI
Sicilijanska tura

PALERMO – MONREALE – ERIĆE – MARSALA – AGRIĐENTO – NOTO – TAORMINA – ETNA – SIRAKUZA – KATANIJA

7 dana (6 noćenja sa doručkom, smeštaj u hotelima kategorije 4*) – avionom i autobusom
Svi obilasci prema program su uključeni u cenu aranžmana!
Polazak: 19. oktobar (povratak: 25. oktobar 2024)

 

Sicilija je najveće ostrvo Mediterana koje geografski pripada Italiji, ali je u kulturološkom smislu zemlja za sebe sa jedinstvenom tradicijom, drugačijim dijalektom, kuhinjom i neponovljivim ritmom života. Ona je kao mediteranski svet u malom sa starogrčkim, starorimskim, vizantijskim, saracenskim (arapskim), španskim nasleđem pa se smatra velikim muzejem arhitekture sa ostacima starogrčkih i rimskih gradova, građevinama jedinstvene normansko-arapsko-vizantijske kulture i lokalnog, sicilijanskog baroka. Sicilijanci, ponosni na svoje ostrvo, kažu da Sicilija nema potrebe da se poredi sa drugim mestima, ona je autentična. Zato se ne kaže da je Sicilija nalik nečemu, već da nešto podseća na Siciliju.

 

1. dan (subota, 19. oktobar) BEOGRAD – PALERMO Sastanak putnika na aerodromu „Nikola Tesla“ u 10.30 sati. Polazak za Palermo u 13.05 sat i (let JU 458). Dolazak u Palermo u 14.55 sati. Odlazak na razgledanje Palerma, glavnog grada Sicilije, na čijim su ulicama vidljivi tragovi burne prošlosti još od vremena Feničana koji su ga osnovali, zatim vladavine Rimskog i Vizantijskog carstva do danas: ulica Vitorio Emanuele, nova kapija, palata Normana, katedrala, Trg„Kvatro kanti“ , crkva La Martorana, Trg Srama, pozorišta Politeama i Masimo. Transfer do hotela, smeštaj. Noćenje.
2. dan (nedelja, 20. oktobar) MONREALE Doručak. Sledi odlazak do 7 kilometara udaljenog gradića Monreale radi obilaska veličanstvene katedrale „Duomo“. Sa svojim pozlaćenim mozaicima koji zauzimaju površinu od 6500 kvadratnih metara, ova crkva važi za najlepšu normansku baziliku na svetu. U nastavku, obillazak poznate Balaro pijace, za koju se veruje da je starija od 1000 godina, a svakako je najveća gradska pijaca. Povratak u hotel. Noćenje.
3. dan (ponedeljak, 21. oktobar) PALERMO – ERIĆE / MARSALA – PALERMO Doručak. Polazak za srednjovekovni grad Eriće, koga su po legendi osnovali Trojanci. Nalazi se na 750 metara nadmorske visine na obroncima istoimene planine. Šetnja uskim ulicama do Venerinog hrama i utvrdjenja Pepoli. Nastavak putovanja do Marsale, priobalnog grada na zapadu Sicilije, poznatom po arheološkom nalazištu I čuvenom Marsala dezertnom vinu. Nakon obilaska, povratak u hotel u Palermu.  Noćenje.
4. dan (utorak, 22. oktobar) PALERMO – AGRIĐENTO – ĐARDINI NAKSOS Doručak. Napuštanje hotela u Palermu i odlazak u Agriđento, nekadašnji grčkog grad Akragos, sedišta „Magna Grecie“, koji se nalazi na južnoj obali ostrva. Po dolasku, obilazak “Doline hramova” iz 5. i 6. veka, hramova Konkordia, Herinog hrama, hrama Kastora i Poluksa čiji su stubovi simbol grada. Nastavak putovanja ka istoku ostrva uz usputnu posetu Sicilia Outlet Village-u, najvećem outletu na otvorenom na Siciliji. Nakon obilaska, odlazak u Đardini Naksos i smeštaj u hotel. Noćenje.
5. dan (sreda, 23. oktobar) ĐARDINI NAKSOS – ETNA – TAORMINA – ĐARDINI NAKSOS Doručak. Polazak za slikovitu Taorminu koja se nalazi na brdu Monte Tauro. Ovaj grad je još poznat kao “Biser Mediterana” zbog svog geografskog položaja i šarma. Šetnja gornjim delom grada, u koji se ulazi kroz vrata “Porta Mesina” , grčko-rimsko pozorište iz 3. veka pre nove ere, jedno od najbolje očuvanih amfiteatara antičkog doba (ulaznica nije uključena u cenu). Vožnja do Etne, simbola Sicilije, najvišeg aktivnog vulkana u Evropi, koji doseže visinu od 3.400 mnv. Putovanje vodi crnim putevima kojima je nekad prolazila užarena lava. Odlazak do kratera Silvestri koji se nalazi na 1800 mnv. Povratak u hotel. Noćenje.
6. dan (četvrtak, 24. oktobar) ĐARDINI NAKSOS - SIRAKUZA – NOTO – ĐARDINI NAKSOS Doručak. Slobodan dan ili fakultativni izlet u Sirakuzu i Noto. Odlazak u Sirakuzu, grad bogat grčkom kulturnom zaostavštinom, arhitekturom, amfiteatrima, poznat kao Arhimedov grad. Obilazak arheološkog parka, veliki kamenolom i Dionizijevo uho, najveće grčko pozorište na Siciliji, veliki žrtvenik i amfiteatar. Sledi obilazak starog dela grada Ortigija, katedrala svete Lucije, Artemidina fontana. Nastavak putovanja do grada Nota, poznatom po najlepšim zgradama u baroknom sicilijanskom stilu koje datiraju iz 18. veka. Povratak u hotel u Đardini Naksosu. Noćenje.
7. dan (petak, 25. oktobar) ĐARDINI NAKSOS – KATANIJA – BEOGRAD Doručak. Slobodno vreme do transfera na aerodrom. Polazak za Beograd u 14.30 sati (let JU 439). Dolazak u Beograd u 16.10 sati.

 

CENA PUTOVANJA PO OSOBI: 939 evra

Doplata za jednokrevetnu sobu je 165 evra.

 

U CENU PUTOVANJA JE UKLJUČENO: avionski prevoz na relaciji Beograd - Palermo - Katanija - Beograd (prevoznik Air Serbia), aerodromske takse u iznosu od 59 evra na dan objavljivanja programa, čiji je iznos podložan promeni, smeštaj u hotelima kategorije 4* na bazi 6 noćenja sa doručkom u standardnim dvokrevetnim sobama, transferi na relacijama aerodrom - hotel - aerodrom prema programu, panoramska razgledanje grada, usluge vodiča i troškovi organizovanja putovanja.

 

U CENU PUTOVANJA NIJE UKLJUČENO: fakultativni izleti, ulaznice za Teatar u Taormini (oko 10 evra), boravišne takse u hotelima (plaćaju se na recepciji), međunarodno putno zdravstveno osiguranje.

 

SMEŠTAJ
● Smestaj je u hotelima kategorije 4* (San Paolo Palace 4* - Palermo, Sabbie d Oro 4* - Đardini Naksos). Svaki hotel ima recepciju i restoran, a svaka soba kupatilo T/WC. Doručak se služi po principu samoposluživanja.
● Organizator zadržava pravo zamene ovog hotela sličnim hotelom iste ili više kategorije od navedenog hotela.

 

FAKULTATIVNI IZLETI
● Poludnevni fakultativni izlet autobusom “Sirakuza i Noto”. Cena: 85 evra.
Prijavljivanje za izlete je prilikom prijavljivanja za putovanje, a plaćanje je u Italiji, isključivo u evrima. Potrebno je najmanje 15 prijavljenih učesnika za realizaciju ovog izleta. U slučaju manjeg broja prijavljenih,izlet bi mogao da se realizuje uz korigovanje cene ili sadržaja, a uz dogovor sa putnicima.

 

VAŽNE NAPOMENE ZA PUTOVANJE “SICILIJANSKA TURA”
● Potrebno je najmanje 25 putnika za realizaciju ovog putovanja.
● Uz blagovremeni upit u poslovnicama, postoji mogućnost smeštaja u jednokrevetnim ili trokrevetnim sobama (u kojima je treći ležaj pomoćni).

 

USLOVI I NAČIN PLAĆANJA
● Cena putovanja iskazana je u evrima, a plaćanje je u dinarskoj protivvrednosti, po srednjem kursu Narodne Banke Srbije, na dan uplate. Prilikom prijavljivanja i zaključivanja ugovora o putovanju, uplaćuje se akontacija u iznosu od 40% cene a najkasnije 15 dana pre polaska na putovanje uplaćuje se preostalih 60% do punog iznosa cene putovanja.
● Plaćanje može biti: 1) Avansno: a) gotovinom, b) čekovima, c) uplatom na račun agencije ili d) platnim karticama (Visa, Master, American Express, Maestro i Dina). 2) Uplatom na rate bez kamate - akontacija 40%, a ostatak: a) čekovima do pet jednakih mesečnih rata (sa datumima 10. ili 20. u mesecu); b) platnim karticama (Visa, Master, American Express Banca Intesa-e i Komercijalne banke) na maksimalno šest mesečnih rata; c) putem administrativne zabrane sa firmama sa kojima organizator putovanja ima potpisan ugovor. 3) Uplatom celokupnog iznosa platnim karticama (Visa, Master, American Express Banca Intesa-e i Komercijalne banke) na maksimalno šest mesečnih rata.

 

MEĐUNARODNO PUTNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE
Preporučuje se putnicima da pre polaska na putovanje pribave polisu međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja. U poslovnicama mogude je uz fotokopiju prve strane pasoša pribaviti polisu osiguranja koja pokriva u slučaju potrebe, za sve vreme putovanja, troškove lečenja i bolničke troškove.

 

OPŠTE NAPOMENE ZA PUTOVANJA
Organizator putovanja poseduje licencu OTP 113/2021, kategorija licence A, izdata 12.10.2021. godine od strane Registra turizma koji vodi Agencija za privredne registre R Srbije. Organizator putovanja ima depozit u visini 2.000,00 EUR i garanciju putovanja za kategoriju licence A u visini 400.000,00 EUR za slučaj insolventnosti i radi naknade štete po polisi osiguranja broj 470000057657 koja važi od 01.10.2023. do 01.10.2024. godine. Garancija putovanja se aktivira bez odlaganja, odnosno u roku od 14 dana od dana nastanka osiguranog slučaja kod društva za osiguranje TRIGLAV OSIGURANJE a.d.o. Beograd, broj telefona: +381 11 3305100, broj telefaksa: +381 11 3122420, e-mail adresa: Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli., pisanim putem ili telegramom na adresu TRIGLAV OSIGURANJE a.d.o. Beograd, Milutina Milankovića 7a ili na e-mail: Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli..