Pilion (8)

OPIS

Pilion je poluostrvo u centralnoj Grčkoj na kome veliki broj turista iz celog sveta provodi svoje letovanje. Sastavni je deo prefekture Magnezija u Tesaliji i poznat je po svojim prirodnim lepotama, nestvarnim krajolicima i egzotičnim plažama. Veliki deo poluostrva zauzima planina Pilion, a na njenim obroncima nalazi se oko 70 sela i zaselaka. Oni koji provode letovanje na Pilionu obavezno posete neko od njih. Poseban šarm tradicionalnih seoca, njihova autentičnost i ljubaznost meštana glavni su razlozi da sve veći broj turista odluči da istraži poluostrvo Pilion. Ako tome dodamo azurno plavo more, planinske vrhove pokrivene snegom, brojne vodopade i krivudave kaldrmisane uličice jasno je šta mnoge ljude dovodi ovde na letovanje.
Seoce koje se izdvaja po svom kosmopolitskom duhu je Portaria. Nalazi se u podnožju planine Pilion i u neposrednoj je blizini grada Volos. Oni koji žele da uživaju u luksuznijem smeštaju, u bogatoj ponudi hotela i apartmana mogu pronaći nešto za sebe. Jedno od popularnijih seoca Piliona je i Zagora, koja se nalazi sa istočne strane poluostrva. Interesantno je po svojoj biblioteci koja je uspela da sačuva oko 3000 originalnih rukopisa tokom Drugog svetskog rata. Na istoj strani Piliona, opasan gustom šumom, nalazi se seoce Tsagarada. Na njegovom trgu Agia Paraskevi ističe se hiljadugodišnji platan. Seoce je poznato po proizvodnji pečuraka i kestenova, a njegovo glavno obeležje je Eroterra, umetnička galerija. Njeni ručno izrađeni predmeti jedinstveni su po svom stilu i dizajnu. Vredno je spomenuti i selo Vyzitsa, koje odlikuje veliki broj fontana i bogata vegetacija. Ne manje poznato selo Milies je mesto gde se može provozati starom železnicom kroz živopisan krajolik. Oni koji žele da svoj odmor u Grčkoj obogate istorijskim, kulturnim i duhovnim sadržajem mogu posetiti crkvu Agios Taksiarchon. Vizantijske freske, specifična arhitektura, kao i jedinstvene pričice samo su deo onoga što se ovde može otkriti. Selo Makrinitsa poznato je i kao terasa Piliona, odakle se proteže veličanstven pogled na grad Volos i zaliv Pagasitikos. Posetioci koji dođu ovde tokom svog letovanja u Grčkoj, obavezno posete i njenu čuvenu kafe-galeriju, gde uz kafu i kolače mogu uživati u nesvakidašnjem pejzažu.

Najpopularnija plaža poluostrva Pilion, plaža Mylopotamos, nalazi se u blizini sela Tsagarada. Ova izvanredno lepa plaža posuta je sitnim kamenčićima i podeljena velikom stenom na dva dela. Kontrast kolorita i jarko plava boja mora svrstavaju ovu plažu u sam vrh svetskih plaža. Često je vetrovito, ali to neznatno utiče na gužve koje su ovde prisutne posebno vikendima tokom avgusta. Oni koji vole lepe i prostrane plaže mogu posetiti Agioi Saranta plažu. Nije naročito pristupačna, ali fini pesak, lepota pejzaža i njena dužina dovoljan su razlog za dolazak. U blizini sela Zagora nalazi se pristupačna, ali vetrovita plaža Chorefto. Ova prostrana plaža prekrivena je raznobojnim kamenčićima i kad nema vetra, zgodna je i za porodice sa decom. Ovde se može roniti, igrati odbojka, surfovati na vetru, itd. Agios Ioannis ili Damouchari plaža nije klasična plaža. Jedinstvena po svojoj lepoti, ova stenovita plaža nije naročito pogodna za kupanje. Međutim, njen poseban šarm, dobra hrana i odličan pogled mogu biti razlog za jedno opušteno letnje popodne. Još jedna sjajna plaža smeštena je tik pored sela Zagora. Parisaina je peščana plaža koja po svom izgledu i talasima više podseća na plaže Francuske Polinezije nego na tipičnu grčku plažu. Oni koji se nađu sa unutrašnje strane poluostrva Pilion, bliže zalivu, mogu posetiti Tzasteni plažu. Do nje se stiže brodićem, a odlična je za plivanje i ronjenje. Za entuzijaste, Fakistra je prava poslastica. Do ove plaže se teže dolazi, ali sama plaža predstavlja pravi dragulj Grčke.

Oni koji odluče da svoje letovanje provedu na poluostrvu Pilion, mogu posetiti veb stranice agencije Supernova Travel. Osim aktuelnih ponuda o hotelskom i apartmanskom smeštaju, kod nas možete dobiti i pravovremene informacije o svim popustima, akcijama, kao i o first i last minute ponudama.