Lefkada (11)

OPIS

Ostrvo Lefkada je deo Jonskih ostrva, takozvane Eptanise, odnosno Sedam ostrva na grčkom jeziku. Ovde letovanje provodi veliki broj turista iz celog sveta. Njen glavni grad je Lefkada. Lefkada je, pored Evie, jedino ostrvo koje je povezano sa kopnom. Preko pokretnog mosta, dugačkog 2km, ostrvo se povezuje sa glavnim delom Grčke. Time je prilaz ostrvu značajno olakšan, pa svi oni koji odluče da svoje letovanje provedu na Lefkadi mogu doći i kolima.
Plaže ostrva Lefkada čuvene su po intenzivno plavom koloritu mora i jedinstvenom kontrastu boja mora i peska. Njene impresivne plaže, posebno Porto Katsiki, Kathisma i Pefkoulia spadaju u najlepše plaže ne samo u Grčkoj već i na Mediteranu. Nekadašnja izuzetna plaža Egremni, nalazila se upravo na ostrvu Lefkada. Nažalost, nakon zemljotresa u Novembru 2015. od njene nestvarne lepote nije preostalo mnogo. Stepenice koje vode do plaže su uništene, kao i sama obala. Za sada se može prići jedino čamcem, i uživati u pogledu. Nedaleko od mesta Vasiliki nalazi se jedna od najpopularnijih plaža Lefkade - Porto Katsiki. Iako u jeku sezone vrvi od turista, njena lepota ostaje nezasenjena. Jarko plava boja mora stapa se sa horizontom, dok bljesak belih kamenčića stvara snažan kontrast i ostavlja utisak kao da se neko poigrao sa fotošopom. Oni koji žele da izbegnu gužvu i ujedno uživaju na spektakularnim plažama zapadne obale Lefkade, mogu posetiti plažu Milos. Ona se nalazi u blizini mesta Agios Nikitas. Savršenstvo boja i bistrina mora čini neosetnim pešačenje ovom kilometar dugom obalom. Kathisma je još jedna u nizu fascinatnih plaža ostrva Lefkada. Smeštena u blizini gradića Nidri, ova obala je pravi raj za surfere i ljubitelje vodenih sportova. Ušuškana između planina, jedna je od nekolicine peščanih plaža koja turistima nudi izvanredan doživaljaj mora uz osveženje u obližnjim tavernama.

Oni koji žele da upoznaju autentičnu Grčku, ne bi trebalo da propuste obilazak njenih najpoznatijih seoca. Pravo mesto za upoznavanje Grčke i njenih meštana je selo Karia, smešteno u unutrašnjosti ostrva. Više o životu ljudi, njihovoj istoriji i navikama, može se saznati u obližnjem Narodnom muzeju. Nedaleko od Karie nalazi se planinsko seoce Englouvi, specifično po svom položaju. Uglavljeno između planina, ono je posebno poznato po specifičnoj vrsti sočiva koje raste samo ovde. Na zapadnoj strani, Drymonas i Exanthia, su mestašca neotkrivene prirodne lepote i nestvarnih zalazaka sunca. Osim tradicionalnih seoca gde se može osetiti pravi duh Grčke, tu su i popularni gradići -Nidri i Vasiliki, kao i glavni grad Lefkada. Tu se osim bogate ponude apartmana i vila, mogu pronaći i drugi interesantni sadržaji koju primorska mesta uglavnom nude - veliki broj restorana, taverni, barova, kao i mesta za šoping. Za one koji vole jedrenje i surfing, Vasiliki je pravo mesto - centar za surfovanje. Čak i oni koji sami ne surfuju, mogu uživati u interesantnim izvođenjima na dasci za surfing, pretežno zapadnoevropskih surfera.

Manastir Faneromeni nalazi se u blizini grada Lefkade, na uzvišici odakle se pruža izvanredan pogled. Ovaj najvažniji religijski centar podignut je u čast presvete Bogorodice. Veruje se da je originalni manastir podignut još u vreme apostola Pavla na temeljima Artemidinog hrama. Njegovi učenici su odatle držali propovedi još za vreme ranog hrišćanstva. Manastir je zgodno posetiti prilikom odlaska na jednu od veličanstvenih plaža na zapadnoj strani. On sadrži prelepe manastirske bašte, zoološki vrt, nautički muzej, kao i crkveni muzej, koji čuva stare rukopise i jevanđelja. U blizni sela Sivros nalazi se stara vodenica, koja u vreme letnjih vrućina predstavlja pravo osveženje sa svojim interesantnim barom i zadivljujućim pogledom na grad Vasiliki. Interesantna je i poseta zamku Agia Mavra. Ovaj Venecijanski zamak podignut je u 14. veku. Odatle se pruža fenomenalan pogled na Drepanos kanal i pokretni most. Most se otvara na svakih sat vremena kako bi propustio jahte i brodove. Autentično obeležje ostrva Lefkada je i svetionik Doukato, podignut na rtu poznatom po belom kamenu od koga je nastao. Njemu Lefkada duguje svoj naziv - leukos na grčkom znači beo. Na ovoj najjužnijoj, a ujedno i najzapadnijoj tački ostrva nalazio se svojevremeno Apolonov hram, podignut u čast pomoraca.

Za one koji sve ovo žele da iskuse iz prve ruke, velika ponuda smeštaja nalazi se na web stranicama turističke agencije Supernova Travel. Ovde se mogu dobiti sve neophodne informacije za one koji žele da svoje letovanje provedu na Lefkadi, jedinstvenom i jednom od najlepših ostrva Grčke.