Krit (18)

OPIS

Krit je najveće Grčko ostrvo, koje svoju raznovrsnu ponudu nudi onima koji odluče da svoje letovanje provedu na ovom uzbudljivom mestu. Specifično po svom geografskom položaju i jedinstvenoj topografiji, Krit ima četiri regije - Hanju, Retimno, Heraklion i Lasiti. Svaka od ovih regija nudi mnoštvo različitih sadržaja za jedan ispunjen odmor.
Hanja je region u zapadnom delu Krita, sa istoimenim gradom koji se po svojoj veličini i važnosti nalazi odmah iza Herakliona, glavnog grada ostrva. Turistima koji letuju u ovom delu Krita preporučuje se da obiđu stari grad Hanju, koji predstavlja nekadašnju Venecijansku luku. Osim predivnih dokova i malih ulica, mesto je čuveno po svetioniku, a interesantno je obići i pomorski muzej. Na 30 minuta vožnje nalazi se botanička bašta, sa biljkama prikupljenim iz čitavog sveta. Ovde se mogu videti egzotične vrste voćaka, cveća i razne vrste bilja. U okviru bašte je restoran sa lokalnim specijalitetima. Retimno je najmanja ali veoma zanimljiva regija na Kritu. Osim povoljnog smeštaja, ovde se može najbolje osetiti duh stare Venecije. Njene živopisne primorske gradiće, naročito Retimno, odlikuju kaldrmisane uske uličice, karakteristična arhitektura, kao i veliki broj taverni, kafea i barova. Zanimljiv je Arkadi manastir, koji je poznat po tome što je odigrao važnu ulogu u pružanju otpora Otomanskoj imperiji tokom kritske pobune. Oko 1000 grčkih žena i dece je tada stradalo, odlučivši radije da izgubi svoje živote nego da se preda. Oblast se dalje nastavlja na Heraklion, najznačajniju regiju ostrva. Turisti koji su smeštaj pronašli u nekom od hotela ili apartmana u blizini mogu uživati u poseti čuvene palate Knosos, prestonice kralja Minoja. Svoj procvat, Knosos je doživeo tokom perioda minojske civilizacije (2000 - 1350 godine pre nove ere), kada je predstavljao najnaseljeniji i najvažniji centar Krita. Nezaobilazan je i arheološki muzej, koji prati istoriju Krita od početka minojske civilizacije. Amfore, glinene tablice, i ostali artefakti svedoče o burnoj istoriji ostrva. Istorijski muzej kao i Lychnostasis, muzej na otvorenom, deo su vredne ponude ove regije Krita. Muzej Lychnostasis je riznica zanimljivih predmeta koji posetiocima otkrivaju život na Kritu. Tu se može saznati štošta o istoriji pravljenja rakije, istoriji bojenja tkanina i tkanja, tu se mogu obići stare učionice, i steći utisak kako su izgledale prostorije starih kuća. U istočnoj oblasti, Lasiti, nalazi se ostrvo Spinalonga. Ostrvo ima zanimljivu istoriju i interesantnu arhitekturu. Poznato je i kao ostrvo leproznih. Do njega se može doći brodićem iz Plake, Elounde ili gradića Agios Nikolaos.

Krit je ostrvo predivnih plaža. Tri plaže su svrstane među najlepše plaže Evrope. Elafonisi plaža spada u jednu od top deset obala na svetu. Udaljena je 90 minuta vožnje od mesta Hanja. To je plaža sa prozirnom vodom i finim, crvenim peskom. Sa predivnih dina velike lagune može se posmatrati vanredno lep zalazak sunca. Druga plaža koju vredi posetiti jeste plaža Balos. Put do ove plaže vodi kroz Nacionalni park. Sitan beli pesak, spektakularan pogled, i dugački plićaci omogućuju porodicama sa decom da uživaju u lepotama ove nadaleko čuvene plaže. Treća plaža koju je neophodno posetiti jeste Falasarna, sa takođe širokom površinom plitke vode. Luka Falasarna je u prošlosti bila sedište Makedonskih gusara, koju su uništili Rimljani 67 godine nove ere. Jedna od plaža koja takođe privlači veliku pažnju turista jeste Seitan Limania ili Stefanou plaža. Pogled na ovu plažu je jednostavno veličanstven. Nažalost, prilaz ovoj plaži je prilično strm, a put uzak i bez bankina. Nije turističko mesto, tako da oni koji žele da izbegnu gužve, nezaobilazne u vreme sezone, mogu uživati u miru i privatnosti koje pružaju tople vode ovog skrivenog dragulja. Za one koji žele udobnost i lep pogled, plaža Stalis je pravi izbor. Uz mnoštvo barova i lokala uz samu plažu, koji nude ležaljke i suncobrane, posetioci mogu uživati i u raznovrsnoj ponudi vodenih sportova. Za razliku od prethodne, do Stalis plaže se lako dolazi, a more je toplo i van sezone.

Ostrvo Krit nudi mnoštvo zanimljivih sadržaja i onima koji vole da letovanje provedu aktivno. Jedna od opcija je planinarenje. Duž ostrva Krit protežu se tri planinska lanca - Bele planine ili Lefka Ori u zapadnom delu ostrva, zatim planina Psiloritis ili Ida, kao i planine Dikti ili Lasithiotika. Mnogobrojni kanjoni i klisure ostrva Krit privlače takođe veliki broj turista. Posebno je interesantan kanjon Samaria, sa impresivnim pejzažima. Put kroz kanjon vodi preko živopisnih seoca i plaža. Međutim, da bi se uživalo u ovim nestvarno lepim pejzažima neophodna je dobra kondicija i odgovarajuća obuća. Klisura Ha i kanjon Arvi su takođe mesta koja vredi posetiti. Ljubitelji vožnje kajakom i kanuom mogu naći bogatu ponudu firmi koje nude profesionalne usluge obučavanja za ovaj vid sporta, kao i iznajmljivanje potrebne opreme. U tom smislu, posebno su interesantne oblasti Tsoutsouras i Keratokambos. Zbog svog planinskog reljefa i strmih padina, Krit je poznat i kao ostrvo Ikara i Dedala gde ljubitelji paraglajdinga i oni koji u tome žele da se okušaju mogu pronaći zanimljive sadržaje. Krit nudi veliki broj škola paraglajdinga kako za početnike tako i za iskusnije.

Ukoliko odlučite da letovanje u Grčkoj provedete upravo na ostrvu Krit, na web stranicama turističke agencije Supernova Travel možete se informisati o bogatoj ponudi hotela i apartmana širom četiri regije. Na istom mestu možete pratiti i aktuelne ponude first i last minute.

Strana 1 od 2