Krf (35)

OPIS

Zbog svog specifičnog šarma, ostrvo Krf predstavlja nezaboravnu destinaciju za sve one koji su bar jednom posetili ovu interesantnu oblast. Krf pripada grupi Jonskih ostrva srednje veličine i nalazi se na severozapadnom delu zemlje. Zbog svog položaja, ovo ostrvo nikad nije postalo deo Otomanske imperije, što je naravno snažno uticalo na današnji izgled ostrva, kao i njegovu kulturu. Njime dominiraju uticaji stare Venecije, Francuske i Britanije, koji su naročito vidljivi u gradu Krfu. Po svojoj arhitekturi i kosmopolitskom duhu, ovaj grad više podseća na neki od gradova zapadne Evrope. Njegove uske, kaldrmisane uličice, mali trgovi ispred crkava, kao i zasvođeni prolazi u starom gradu najviše podsećaju na Italijanske gradove kao što su Napulj i Đenova. Taj poseban duh Krfa, upravo je ono što oseti veliki broj turista koji se odluče da svoje letovanje provedu na ovom zanimljivom mestu.
Ostrvo Krf postalo je sastavni deo Grčke tek nakon 1864. godine, kad i većina Jonskih ostrva. Zbog svoje različitosti u odnosu na ostali deo Grčke i jakih zapadnih uticaja, ovde letovanje provodi veliki broj zapadnih turista, posebno Engleza i Francuza. Gradići na istočnoj obali Krfa, kao i sam grad Krf, raspolažu bogatim turističkim kapacitetom i pružaju raznovrsnu ponudu apartmana, hotela i rizorta. Duž šetališta, nalazi se veliki broj restorana, kafića, taverni, pa i pabova, koji po svom izgledu i ponudi više podsećaju na neka mondenska mesta nego na tradicionalna Grčka mestašca. Za one, kojima je lepota plaža od presudnog značaja, zapadna obala Krfa je prava preporuka. Po svojoj izvanrednoj lepotu, izdvajaju se plaže kao što su: Agia Triada, Alipa, Agios Spyridonas, Agios Petros, Ambelaki i Platakia, pored mesta Paleokastritsa, pa zatim, Mirtiotissa, Glyfada, Agios Georgios Pagon, Halikounas, Agios Gordios, i mnoge druge. Zbog svoje blage klime sa obilnim padavinama, ostrvo Krf poseduje bujnu vegetaciju što čini ovo ostrvo najzelenijim ostrvom Grčke. Zbog plodnog tla, ono predstavlja i jedan od najbogatijih regiona ove zemlje. Iako vrvi turistima u vreme sezone, ljubitelji prirode mogu uživati u posetama seocima unutar ovog ostrva. Ukoliko se zanemare uski, neobeleženi putevi, sa često oštrim krivinama, gostoljubivost meštana i mnoštvo maslinjaka, čempresa, rogača, limunovog i pomorandžinog drveća, hrastova i brestova, daće autentičnu notu letu na Krfu. Tokom leta i jeseni, u selima se i danas prave svetkovine religijskog karaktera uz tradicionalnu muziku i štandove prepune proizvoda lokalnog karaktera.

Sam grad Krf predstavlja jedan od najrazvijenijih gradova Grčke. Prema gustini naseljenosti nalazi se odmah iza Atine i Soluna. Njegove srednjevekovne zidine mogu se videti sa mora, odmah prilikom dolaska na Krf. Stara i nova tvrđava opasuju jezgro starog grada i predstavljaju znamenitosti koje vredi posetiti. Drugi naziv za ovaj grad je i "Kastropolis", što u prevodu znači grad okružen zamkovima. Pod zaštitom je UNESCO-a od 2007. godine. Oni koji posete Krf tokom svog letovanja u Grčkoj, ne propuštaju da se prošetaju Splanadom, najvećim trgom na Balkanu, da popiju kafu u blizini Listona, zaštitnog znaka Krfa, kao i da posete palatu Svetog Mihajla i crkvu Svetog Đorđa. Stanovnici ovog grada veoma su ponosni na svoje nasleđe. Naime, grad Krf je poznat po Jonskoj akademiji, prvom univerzitetu u Grčkoj, zatim po prvoj filharmoniji i prvoj školi likovnih umetnosti. Veliki broj crkava i katedrala takođe privlači turiste. Najimpozantnija od svih je gradska katedrala, crkva Svetog Spiridona. Ovaj svetac je ujedno i zaštitnik Krfa. Tokom godine održavaju se četiri procesije u njegovu čast, kada se mošti svetog Spiridona prenose kroz grad. Ceremoniju prate najpoznatiji filharmonijski orkestri Krfa, pa to čitavom događaju daje karakter spektakla.

Za one koji žele da svoje letovanje u Grčkoj obogate posetom nekom istorijskom ili arheološkom mestu, osim muzeja i spomenika u gradu Krf, samo korak dalje na poluostrvu Kanoni nalazi se Paleopolis, antički grad Krf. Interesantno je posetiti i vizantijski zamak Aggelokastro, koji se nalazi u blizini mesta Paleokastritsa. Takođe, jedna od zanimljivih istorijskih znamenitosti je i palata Achilleion, nadomak grada Benitses, koju je izgradila čuvena austrougarska carica Elizabeta, poznatija po nadimku Sisi.

Bez obzira da li se odlučite da svoje letovanje provedete u mondenskom delu Krfa ili u nekom manje pompeznom mestu, velika i šarolika ponuda hotela i apartmana omogućava da se lako izabere povoljan smeštaj po sopstvenom ukusu. Ova turistička destinacija omogućava da svoje leto provedete na mestu koje obiluje izvanrednim prirodnim lepotama, kulturnim i istorijskim nasleđem, a ujedno odiše i profinjenim gradskim hedonizmom. Za one koji žele da svoje troškove svedu na minimum, first i last minute ponude turističke agencije Supernova Travel se redovno ažuriraju.

 

Strana 1 od 3