Evia (18)

Opis

Ukoliko želite da doživite letovanje u Grčkoj na autentičan način, onda je ostrvo Evia pravi izbor za vas. Evia je drugo po veličini ostrvo u Grčkoj, odmah iza Krita. Do skora najbrojniji turisti su bili upravo sami Grci kako oni iz kontinentalnog dela, tako i oni iz dijaspore, naročito iz Amerike, Australije i Kanade.
Ostrvo Evia spada u red najzelenijih ostrva Grčke, spoj je različitih predela – od predivnih plaža i uvala u istočnom delu ostrva koje zapljuskuje Egejsko more, preko brdovitih predela, reka, šuma i potoka centralne Evie, pa do priobalnih seoca i beskrajnih plaža severnog dela ostrva, gde vas očekuje miris borovih šuma i nestvarni zalasci sunca. Uz tradicionalne grčke taverne, kafee i hotele sa pristojnim cenama, ovde možete provesti nezaboravno letovanje van masovnog turizma. Smeštaj pod povoljnim uslovima možemo vam ponuditi u većim priobalnim mestima Evie, kao što su Pefki, Eretria, Edipsos, i druga.

Za ljubitelje prirode i one sportskog duha, ostrvo Evia nudi različite sadržaje. Kao jedno od najzelenijih ostrva, Evia obiluje bujnom vegetacijom, naročito njen severni deo. Za sportske entuzijaste, ovo ostrvo nudi mnoštvo staza za hajking. Takođe, možete spojiti boravak u prirodi, sportske aktivnost i hedonizam. Na primer, nakon planinarenja po planini Mount Dirfys, možete se odmoriti u obližnjim gostionicama i probati specijalitet karakterističan samo za ovo područje poznat pod nazivom "provatina". Provatina je, u stvari, ovčetina spremljena posebnom tradicionalnom tehnikom kako bi meso bilo dobro skuvano, meko i po nekima, mnogo ukusnije od jagnjetine. Osim provatine, Grci iz Atine, ali i mnogi drugi, dolaze u ovaj kraj Grčke kako bi uživali u ostalim tradicionalnim jelima kao što su paidakia ili jagnjeća rebra, pečena jagnjetina, kokoretsi odnosno pečene jagnjeće iznutrice, itd.

Za one koji vole da istražuju, iznenađenje je prelepo naselje Limni Evias, zatim vodopadi Drimonas, stari manastiri - Agios Nikolaou Galataki sa svojim freskama iz 16. veka i Osios David. Vredi takođe posetiti i hram Dafniforos Apollo, zatim ruševine antičkih gradova Aiges i Elymnion.

Interesantno je i ribarsko seoce Rovies, poznato u starim vremenima kao Orovies, u kome se nalazilo i Apolonovo proročište. U centralnom delu Evie, nalazi se gradić Eretria koji osim brojnih arheoloških ostataka starog moćnog grada iz perioda klasične Grčke, nudi i lak pristup kontinentalnom delu Grčke. Odatle možete za svega 45 minuta doći i do glavnog grada Grčke, Atine, ukoliko to želite. Eretria takođe poseduje nekoliko hotela i modernih rizorta, gde se možete u potpunosti opustiti nakon dana ispunjenog aktivnostima i boravka na njegovim živopisnim plažama.

Jedno od najpopularnijih mesta na ostrvu Evia je i Edipsos, mesto čuveno po svojim termalnim vodama. Ovde uz povoljan smeštaj, možete pronaći predivne plaže na kojima možete birati da li ćete se kupati u moru ili besplatno koristiti prisustvo lekovitih voda u džepovima plaža ovog modernog letovališta. Ova banja poznata je od antičkih vremena. U njenim lekovitim vodama isceljenje su tražili kako carevi i generali starog Rima, tako i mnogobrojne poznate ličnosti, moćni brodovlasnici i političke ličnosti. Duž same obale nalazi se nekoliko luksuznih hotela, dok se duž šetališta smenjuje nepregledan niz restorana, taverni i kafića. Promenadom dominira drveće eukaliptusa i mirisni borovi.

Ukoliko se odlučite da otkrijete dobro prikriveni magični šarm Evie, iznenadićete se velikom ponudom povoljnih apartmana u ovom delu Grčke. Ako ste u potrazi za kvalitetnim i povoljnim aranžmanima,pored redovnih ponuda agencije Supernova travel, pratite first i last minute ponude na ovom delu ostrva i sigurno ćete pronaći nešto po svojoj meri.

Strana 1 od 2