Atos (10)

OPIS

Poluostrvo Atos nalazi se u istočnom i najudaljenijem delu Halkidikija u odnosu na aerodrom u Solunu. Iako se proteže 60 km u dužinu u odnosu na jug, njegov najveći deo zauzima Sveta gora. Ova posebna oblast ima dvadesetak aktivnih manastira. Svake godine na Svetu goru pristiže veliki broj poklonika koji su u potrazi za duhovnim odgovorima. Zbog toga, ovo poluostrvo je najmanje razvijeno za turizam. Međutim, njegov severni deo se sve više razvija u poslednje vreme i veoma je atraktivan za porodice sa decom koje žele da svoje letovanje provedu daleko od gužve i buke. Osim njih, mnoštvo interesantnih sadržaja u ovom delu Atosa mogu pronaći i oni koji žele miran i opušten odmor, oslobođen velike žurbe i stresa. Značajan broj peščanih plaža, bogata istorija, mali porodični hoteli, tradicionalne lokalne taverne, sveža riba, kao i zanimljivi rekreativni sadržaji samo su deo ponude ovog lokaliteta. Oni koji se jednom odluče da svoje letovanje provedu na Atosu, obično se vraćaju da ponove svoje iskustvo.
Sveta Gora je autonomna oblast poznata kao monaška republika, koja u religijskom smislu pripada Vaseljenskoj patrijaršiji. Podeljena je na 20 samoupravnih oblasti i smatra se da ima najstariju demokratiju na svetu. Ovo skrovito mesto postoji već više od 1000 godina i privlači na hiljade hodočasnika svake godine. Dostupno je samo muškarcima, dok se žene uglavnom odlučuju za krstarenje brodićima odakle mogu posmatrati njegove prelepe manastire. Samo je jednom dozvoljen boravak ženama i to u vreme građanskog rata u Grčkoj. Tada je izbeglicama - ženama i deci - ovde ponuđeno utočište. Oni koji se odluče za posetu Svetoj gori, mogu iz prve ruke iskusiti kako je izgledao život pre hiljadu godina, i otkriti duboko umirujuća dejstva pravoslavnog misticizma. I sama priroda ovde stvara jedan vanvremen utisak. Za mnoge, ovo nesvakidašnje putovanje se dugo pamti, jer često predstavlja mesto značajne unutrašnje promene. Na Svetoj gori nalazi se i Hilandar, poznati srpski duhovni centar. Manastir je aktivan od 12. veka, a najveći procvat doživeo je u vreme cara Dušana tokom 14. veka. Manastir ima veliki broj fresaka, poseduje ogromnu biblioteku slovenskih i grčkih rukopisa, i čuva vanredan broj pravoslavnih ikona.
Izvan ovog izuzetnog duhovnog mesta, nalazi se mala turistička oaza. Ona počinje od Jerisosa, najsevernijeg mesta poluostrva Atos. Jerisos je poznat po svojoj kilometar dugoj plaži. Ovu veličanstvenu plažu odlikuje toplo more i fini krupni pesak boje zlata. Istorija Jerisosa počinje u 7. veku pre nove ere. U njegovoj blizini nalazi se seoce Stagira, zavičaj čuvenog filozofa Aristotela. U blizini Jerisosa, na najužem delu Atosa, smeštena je Nea Roda. U ovom simpatičnom mestašcetu nema luksuznih hotela, ni rizorta. Oni koji žele da osete pravi tradicionalni duh grčke, mogu uživati u prijatnoj atmosferi lokalnog ribarskog seoceta. Njegove taverne, ribarski brodići, autentične seoske kućice, bašte u kojima cvetaju mnogobrojne puzavice, a posebno bugenvilija, oličenje su njegovog specifičnog šarma. Preko puta Nea Rode, nalazi se Tripiti, mala luka u blizini Uranopolisa. Odavde polaze feribotovi do Ammouliani ostrva. Nastalo 1925. godine kada su izbeglice iz Male Azije donele svoju kulturu, običaje i folklor, ostvo Ammouliani je najviše poznato po svojim mnogobrojnim plažama nesvakidašnje lepote. Najviše se ističu plaže Agios Giorgios, Alikes, Porto Agio i čuvena Drenia. Stanovništvo se bavi ribolovom i gajenjem maslina, pa su sveža riba i sočne maslinke nezaobilazni sastojci na stolovima lokalnih taverni. Turistički deo Atosa završava se Uranopolisom, koji nazivaju i kapijom Svete gore. Vizantijski toranj, Prosforio, koji se nalazi na samoj obali glavno je obeležje ovog grada. Smatra se da datira iz 1344, mada ima indicija da je još stariji. Iz luke Uranopolisa kreće veliki broj brodova na krstarenje oko ostrva, odakle radoznali turisti mogu posmatrati velelepne manastire Svete gore. Nakon puta, turisti mogu potražiti osveženje i okrepljenje u nekom od lokalnih restorana ili barova.
Letovanje na Atosu pravi je izbor za sve one koji zaista žele da se odmore i pronađu otklon od užurbane svakodnevice. Severni deo Atosa je još uvek daleko od komercijalnog turizma. U ovoj prirodnoj oazi nema velikih gužvi, pa oni koji se odluče da ovde letuju lako mogu pronaći povoljan smeštaj. Na veb stranicama turističke agencije Supernova Travel mogu se dobiti detaljnije informacije o aktuelnim ponudama i smeštaju. Tu se svako može informisati kako o first i last minute ponudama tako i o dodatnim pogodnostima.