Albanija (25)

OPIS

Da li ste znali da je letovanje u Albaniji sinonim za kristalno čisto more, peščane plaže okružene borovim šumama i magičnu mediteransku klimu? Albanija, kao poslednje skriveno mesto Mediterana, privlači sve više stranih turista. Šta je to što ovu nama susednu zemlju čini posebnom destinacijom za odmor na moru?

Mi smo je do sada otkrivali kroz Skenderbeg Turu sledeći srpsku tradiciju na teritoriji Albanije, ali vreme je da ovu zemlju sa burnom istorijom upoznamo i kao letovalište. Nju zapljuskuju dva mora, Jadransko i Jonsko, stvarajući veliki broj uvala, laguna i prelepih peščanih i šljunkovitih plaža. Turizam je u povoju a krase ga upravo ljubazni domaćini i novi moderni hoteli koji su mahom na samoj plaži.

Ako razmišljate da provedete leto u Albaniji, otkrivamo vam zbog čega će vas ova destinacija oduševiti.
Albanija - letovanje na rajskim plažama

Blaga klima i lepota netaknute prirode na albanskoj obali svrstavaju ovu zemlju u jednu od sve traženijih destinacija za odmor. Zahvaljujući tipičnoj mediteranskoj klimi, leta u Albaniji su topla i uglavnom suva – prosečna temperatura je od 30 do 36 °C, dok je temperatura mora u julu i avgustu čak 25-26°C. Međutim, ono što turiste sve više privlači u ovu neobičnu balkansku zemlju jesu prelepe peščane plaže i tirkizno more.

Albanija izlazi na Jadransko i Jonsko more, a na 450 kilometara dugoj obali nalaze se brojne kamenite i peskovite plaže koje sunce obasjava od 250 do 300 dana u godini. Od najsevernije plaže na albanskom Jadranu Velipolje, do prelepih jonskih plaža na jugu u okolini Valone, Sarande i Ksamila – Albanska obala mami turiste neobičnom lepotom prirode.

Gradska plaža u Draču (Durres beach) proteže se na oko 10 kilometara i jedna je od posećenijih. Za one koji traže mir i privatnost idealne su manje plaže Šenđin, Gjenerali, Golemi, Mali Robi. Među biserima rajske prirode izdvaja se plaža Spilje, kao i rt Rodon. Zaljubljenici u ronilački sport ne smeju propustiti zaliv Lalzi. Albanska rivijera smatra se poslednjim neistraženim kutkom Sredozemlja. Zbog toga predstavlja pravi raj za avanturiste i odlična je za sve koji letovanje zamišljaju kao intiman odmor na skrivenim plažama.

Letovališta u Albaniji koja vredi posetiti

Letovališta na albanskoj obali su idealan spoj tradicionalnog i modernog. Turisti u Albaniji mogu upoznati neobičnu kulturu ove zemlje, obići znamenitosti koje datiraju još iz antičkog perioda i pritom uživati u luksuzu savremenih hotela.

Leto u Albaniji može biti sve što zamislite – opuštanje na ležaljkama pod suncobranima ili na divljim plažama okruženim borovom šumom, uživanje u neobičnim delikatesima albanske kuhinje, plivanje ili ronjenje u tirkiznom moru. Brojne lagune i skrivene uvale podsećaju na Karibe i egzotične Maldive.

Drač, sa svojom "Golem" plažom, nama je svakako najbliži i najzgodniji za dolazak. Od aerodroma u Tirani je udaljen svega 40km a brzo se stiže sopstvenim prevozom iz Crne Gore, Makedonije ili Kosova.

Kao najatraktivnija destinacija i najveći turistički centar na jadranskoj obali, ovaj grad je posebno pogodan za porodični odmor sa decom sa svojim prostranim plažama i plićacima, kao i brojnim mogućnostima za uživanje u sportovima na vodi.

Za turiste koji žele više od sunčanja i uživanja u moru, kao jedan od najstarijih gradova u Albaniji Drač ima da ponudi obilazak brojnih znamenitosti. Bogata istorija i spomenici kulture potiču još iz antičkih vremena. Iz Drača je polazio čuveni rimski put odos Egnacia sve do Carigrada. Antički amfiteatar iz 2. veka, Arheološki muzej i gradska tvrđava samo su neki od lokaliteta koje vredi posetiti.

Pored Drača na severu, nešto južnije na albanskoj rivijeri nalazi se još nekoliko letovališta koja naročito opčinjavaju turiste. Na jonskoj obali je to svakako Saranda, poznata po arheološkom lokalitetu Butrint i okolnim plažama medju kojima je Ksamil najpoznatija. Grad Valona je krenuo sa izgradnjom hotela i uredjenjem plaža a svojom centralnom pozicijom je zgodna za brojne izlete do Berata, manastira Ardenica, Apolonieje i Tirane.

Podjednako zanimljivi mladima zbog noćnog provoda i porodicama zbog prelepih plaža i šetališta, ovi turistički centri na albanskom primorju postaju sve popularniji.
Hoteli u Albaniji

Letovanje u Albaniji podrazumeva boravak u moderno opremljenim hotelima na samoj obali mora. Vrhunska usluga i smeštaj u visokokategorizovanim hotelima, omogućavaju gostima odmor kraj bazena, uživanje u brojnim zabavnim sadržajima i kvalitetan provod.

Besplatan Wi-Fi internet, parking, fitnes centar, mini klub, kao i živa muzika u večernjim satima, uživanje u elitnim restoranima sa terasom, samo su neki od sadržaja koji su na raspolaganju gostima hotela u Albaniji. Hrana je pretežno mešavina mediteranske i tradicionalne balkanske kuhinje. Poslužuju se odlična vina a svakako treba probati i čuveni albanski konjak Skenderbeg.

Otmeniji hoteli na obali mora imaju privatnu plažu sa suncobranima i ležaljkama za kompletno opuštanje po izuzetno povoljnim cenama. Svakako ćete se prijatno iznenaditi da se u hotelima govori i srpski jezik.

Strana 1 od 2