Tvrđava u Alanji - najpoznatija znamenitost turskog letovališta

 

Alanja godišnje, na oko 100 kilometara obale, ugosti čak dva miliona turista. Ovo popularno tursko letovalište nekada se zvalo Korakaesium, a predstavljalo je grad-tvđavu, svadbeni poklon Marka Antonija svojoj izabranici Kleopatri. Otud i to što najpoznatija plaža Alanje nosi upravo njeno ime, ali o fascinantnim plažama u Alanji već smo pisali i informisali naše putnike, te ovog puta one nisu u centru naše pažnje.

Ono što nas je sada posebno zainteresovalo na Alanji jeste simpatični kontrast između modernih resorta smeštenih kraj plaža i istorijskih utvrđenja, kao što je tvrđava u Alanji, najpoznatija znamenitost ovog turskog letovališta. Zato smo odlučili da detaljno istražimo i predstavimo ovo velelepno utvrđenje koje ćete sigurno i sami obići, ukoliko se odlučite za letovanje u prelepoj Alanji.

 

Tvrđava u Alanji i njena burna istorija

Bogata istorijska prošlost Alanje, kojom su vladali Heleni, Vizantija i Rimljani, kao i mnogi drugi narodi, vidi se na njenim ulicama, kutcima i najpoznatijoj znamenitosti - u zamku tvrđavi Alanje.

Na jednom od najlepših grebena Mediterana, na visini od 250 metara, utvrđena je, a i danas se prostire, zamak tvrđava u Alanji. Istorija ovog utvrđenja datira iz vrema Helena, a zatim je produžena i ponovo utvrđena za vreme Vizantijaca, koji su razmeli strateško-geografsku važnost tvrđave.

Ona je štitila mediteransku luku od napada pirata i neprijateljskih sila. U XVII veku, Arapi kreću da napadaju ovu stranu Sredozemlja, pa se ponovo uočava važnost koju ima tvrđava u Alanji i ona se ponovo ojačava.

Sav trud uložen u osnaživanje tvrđave bio je uzaludan u trenutku kada su Seldžučko carstvo ratoborno zakucalo na njene zidine, početkom XIII veka. Grad je tada osvojen vojskom predvođenom sultanom Alaeddin Keykubad, koji je pretvorio Alanju u svoju zimsku prestonicu.

Tvrđava u Alanji imala je čisto vojnu funkciju tokom vladavine Seldžuka, kao i Otomanske imperije. U XIX veku, prve rezidencijalne građevine podignute su u Alanji, unutar zidina njene tvrđave, a već u XX veku, zamak u Alanji postao je glavna turistička atrakcija ovog turskog letovališta.

 

Razgledanje tvrđave u Alanji

Impozantna tvrđava Alanje na svojoj najvišoj tački ima visinu od oko 250 metara, a njene zidine prostiru se u rasponu od oko 6,5 kilometara. Sa tri (od četiri) strane tvrđave je okružuje Sredozemno more. Za njeno temeljno razgledanje potrebno je dosta vremena, pa je odličan izbor jedan dan letovanja posvetiti upoznavanju ovog fascinantnog utvrđenja.

U unutrašnjosti tvrđave turiste čeka bezbroj iznenađenja. Od veličanstvene Crkve svetog Đorđa iz vizantijskog perioda, prelepih pogleda koji pucaju na plave horizonte Mediterana, pa do mnoštva drugih, zanimljivih artefakata i atrakcija - tvrđava u Alanji zaista nikog neće ostaviti ravnodušnim.

 

Crveni toranj tvrđave omiljen je među turistima

Crveni toranj u Alanji još jedan je od simbola ovog grada. Iako predstavlja deo same tvrđave, on se u odnosu na ostatak utvrđenja izdvaja specifičnom crvenom bojom i divnom arhitektonskom upečatljivošću.

Crveni toranj delo je seldžučkog sultana, a danas je prisutan na zastavi grada Alanje, predstavljajući tako njen važan deo i simbol. Toranj je izgrađen radi dodatnog ojačavanja odbrambenih odlika tvrđave, te joj je vekovima to bila glavna i jedina namena.

Turisti uglavnom rado odlaze u upoznavanje sa Crvenim tornjem. U njegovoj unutrašnjosti danas je izložbeni prostor, ali ono što mnoge fascinira više od umetnosti, jeste pogled. Pogled koji se pruža sa poslednjeg sprata tornja zaista je izvanredan, pa je Crveni toranj u Alanji definitivno atrakcija koju svako ko se nađe u Alanji treba i da obiđe.

Iako unutra ne postoji ništa posebno niti izuzetno da se vidi - pogled koji se pruža sa poslednjeg sprata tornja, zaista je izvanredan, pa je Crveni toranj u Alanji definitivno mesto koje treba da se nađe na listi atrakcija koje morate posetiti ukoliko se odlučite za nezaboravno letovanje u Alanji.

Fascinantna i grandiozna, tvrđava Alanje definitivno vas neće ostaviti ravnodušnim. Vodite računa o tome da na vreme rezervišete svoj Supernova aranžman za letovanje u Alanji, jer je interesovanje iz godine u godinu sve veće. Uživajte na divnim plažama, odličnoj usluzi i zanimljivim atrakcijama, a sve to, nadomak jedne od najimpozantnijih tvrđava Mediterana - trvđave u Alanji.