Sve lepote drevne Larnake

 

Larnaka Kipar čini bogatim za još jedan obalski grad i savršenu letnju destinaciju! Larnaka nije glavni grad Kipra, pa čak ni najveći, ali jeste mesto u kome ćete najverovatnije provesti letovanje, ako se odlučite da to bude u ovoj fascinantnoj ostrvskoj državi.

Iako je još puno predivnih mesta na Kipru, Larnaka odiše sasvim posebnim šarmom, a ovaj grad smešten je na jugoistočnoj obali Kipra, treći je grad po veličini i značaju u ovoj državi. Larnaka aerodrom nalazi se odmah pored samog grada, a najčešće se koristi za dolaske na Kipar.

Letnja sezona je sve bliže, a ako tražite savršenu destinaciju, nakon što u nastavku teksta nabrojimo sve lepote drevne Larnake, možete prionuti na rezervaciju Supernova letnjih aranžmana, možda baš za ovu divnu destinaciju! Naime, poznato je da Larnaka letovanje pretvara u sasvim poseban užitak, a kako to uspeva - saznaćete u nastavku teksta, čitajući o njenim lepotama.

 

Larnaka Kipar - najstariji grad ostrva

Nismo slučajno Larnaku već u naslovu nazvali “drevnom”. Prema, do sada otkrivenom, arheloškom nasleđu Kipra, Larnaka je njegov najstariji grad. Sem toga, dok su drugi gradovi Kipra često napuštani od strane najranijih ljudskih zajednica koja su je naseljavala, Larnaka je bivala konstantno naseljena od vremena nastanka grada - od pre 6.000 godina.

Mnogobrojne civilizacije smenjivale su sa na Larnaki, a svaka od njih je na njoj ostavljala svoj kulturološki i istorijski uticaj i nasleđe. Ovako upoznavanjem Larnake možete steći uvid u istorijska blaga Kipra, njegovog regiona, ali i celog sveta.

 

Znamenitosti Larnake i njeno bogato istorijsko nasleđe

Larnaka je veliki grad koji čini jedinstveni spoj drevnog i modernog. Na svakom koraku koji provedete u istraživanju ovog kiparskog grada, čekaće vas iznenađenja u vidu kulturno-istorijskih znamenitosti i lepih, zanimljivih predela.

Ipak, s obzirom na to da su obično letovanja vrlo kratka, a odmor na plaži oduzima većinu dana, verovatno nećete stići da upoznate sve znamenitosti Larnake, ali evo onih koje ne smete da propustite: crkva Svetog Lazara, Tvrđava Larnake i areheološko nalazište Hipokitija.

 

Crkva Svetog Lazara - značajna sveta građevina

Sveti Lazar je u Larnaki živeo 30 godina, a njegov grob nalazi se u posebnom delu ove fascinatne crkve nazvane po njemu. Sveti Luka je izuzetno značajan za Larnaku i njene stanovnike, što pokazuje i poštovanje običaja, koji su se na njoj do danas održali.

Tako se, na primer, na Lanarki održava ceremonija 8 dana pre Uskrsa, na dan Svetog Lazara. Tokom ceremonije, koja zapravo predstavlja povorku, ikona Svetog Lazara nosi se kroz ulice.

Sagrađena oko 900-te godine, ova crkva predstavlja jedan od najznačajnijih očuvanih vizantijskih znamenitosti na celom Kipru. Locirana je u centru grada, na trgu koji se takođe naziva po ovom svecu. Fascinatna i prelepa, ova crkva na vas će sigurno ostaviti jak i nezaboravan utisak!

 

Srednjevekovni zamak Larnake

Na kraju Atinske avenije, na zadnjoj tački promanade koja se prostire duž obale lepe Larnake, smešten je znameniti srednjevekovni zamak Larnake. Sagrađen u XII veku, imao je funkciju štita južnog dela Kipra u Vizantijskoj eri.

Kako su se civilizacije smenjivale, a vreme prolazila, menjala se i funckija zamka, pa je on tako, na primer, tokom britanske kolonizacije Kipra, služio kao zatvor. Danas je Zamak Larnake jedna od najposećenijih znamenitosti ovog dela Kipra, pa ga obavezno posetite.

 

Hipokitija - arheološko nalazište u Larnaki

Praistorijski lokalitet koji morate videti! Hipokitija potiče iz doba prekeramičkog neolita, a svedoči o organizovanom društvu sa odbrambenim građevinama, koje su u to vreme predstavljale nešto slično tvrđavama.

Ovaj lokalitet 1998. uvršten je u UNESCO-vu listu Svetske baštine, a značajna je zog toga što daje verni prikaz o neolitskom periodu života na Kipru. Sastoji se od 5 građevina, koje su prošle kroz rekonstrukciju u kojoj su iskorišćeni isti materijali i metode koje su se koristile u ovom dobu. Obavezno odvojite vreme i obiđite Hipokitiju, nećete se pokajati!

 

Larnaka - plaže je čine savršenim letovalištem

Sem brojnih kulturno-istorijskih znamenitosti, jasno je da su i plaže ono što vas posebno zanima kada je reč o destinaciji na kojoj želite da provedete letovanje. Ono što Larnaku, između ostalog, čini popularnim letovalištem turista iz svih krajeva sveta definitivno je njena prelepa obala sačinjena od divnih, peščanih plaža.

Čisti kilometri uređenih plaža, uz brojne barove, vodene aktivnosti i toplo more, Larnaku posebno preporučuju kao letnju destinaciju. Larnaka plaže uglavnom funkcionišu na principu iznajmljivanja ležaljki i suncobrana, a nema sumnje da ćete uživati u svakom trenutku koji provedete izležavajući se na prelepim plažama Larnake i kupajući se u toplom i lepom moru. Sredozemna klima zastupljena na ovom području brine se za prijatne vremenske prilike tokom celog letovanja.

 

Slano jezero Larnake

Slano jezero Larnake je fascinatan, prirodni lokalitet. Površina ovog jezera je 2.2 km² i smatra se jednim od najznačajnijih pridodnih delova Kipra, sa čitavom lepezom biljnog i životinjskog sveta koje u ovoj oblasti žive.

Jezero je prirodno stanište morskog sveta od davnina, a ima podataka koji pokazuju da život u njemu datira još od pre 3 do 5 miliona godina. Puno je zanimljivosti vezanih za ovu značajnu prirodnu lepotu Larnake. Generalno, priroda je nešto što posebno izdvaja ovo područje, pa ako ste ljubitelj živopisnih i živih predela koji odišu zelenilom - na letovanju u Larnaki ćete posebno uživati.

 

Finikoudes (Palm trees) promenada

Finikoudes promenada je najpoznatija ulica Larnake. Ukrašena je palminim drvoredima, pa je poznata i pod ovim nazivom - Palm trees. Finikoudes plaža, inače, jedna je od najboljih u Lanarki, a promenada koja se kraj nje prostire omiljeno je mesto u ovom gradu mnogobrojnih turista.

Po ovoj promenadi turisti, ali i lokalci, obožavaju da šetaju preko dana, a posebno u predvečerju, pa je uvek puna žamora na najrazličitijim svetskim jezicima, kao i pozitivne energije.

Na njoj se održavaju festivali, karnevali, najrazličitiji događaji. Sem toga, obiluje hotelima, klubovima, pabovima, kafićima i restoranima, koji u svojim menijima nude kuhinje iz svih krajeva sveta.

Nema sumnje da letovanje u Larnaki pruža po nešto za svakoga - kako za zaljubljenike u istoriju, arhitekturu i kulturu, za one koji obožavaju prirodu, tako i za one koji letovanje žele da iskoriste za odmor na divnim plažama. S obzirom na sve navedeno ni ne čudi što je Kipar Larnaka grad izdvojio kao jedan od najlepših.

Sve što je potrebno je da odaberete željeni hotel, rezervišete što pre svoj Supernova aranžman za letovanje u Larnaki, a mi jedva čekamo da čujemo Vaše utiske sa letovanja! S obzirom na to da je Kipar vrlo brzo obići, na letovanju možete obići i druge njegove gradove, plaže i zanimljive lokalitete, te upoznati što više ove fascinantne ostrvske države.