Šta možete obići ako zimujete u Bugarskoj

 

Okružena Rodopima, velikim planinskim masivom sa jedne i Crnim morem sa druge strane Bugarska je jedna od retkih zemalja koje nude velik izbor savršenih mogućnosti za godišnji odmor, bilo da se radi o letovanju ili zimovanju. Pored toga Bugarska je omiljena destinacija za zimovanje brojnim turistima iz Evrope i iz razloga što je mesto koje nudi najpovoljniji odnos između cene i kvaliteta.

Bugarskoj pogoduju i dobri klimatski uslovi, pa je tako na obalama Crnog mora leti izuzetno toplo, dok sa druge strane zimska sezona na planinama traje od novembra pa čak do maja. Iz tog razloga i ne čudi što su ski centri itekako razvijeni, a pre svega se tu misli na Bansko i Borovec koje u zimskim mesecima posećuje veliki broj turista širom sveta.

Kada je u pitanju Bugarska zimovanje u ovoj zemlji ne podrazumeva samo skijanje i boravak na ski stazama, već imate mogućnost da obiđete i mnoge značajne kulturno-istorijske lokalitete, kao i da uživate u brojnim prirodnim lepotama ove balkanske zemlje.

 

Bansko - zimovanje po meri svih

Skijalište Bansko se nalazi u jugozapadnom delu Bugarske, u podnožju planine Pirin. Mesto leži na nadmorskoj visini od 925 metara i udaljeno je od Sofije 160 kilometara. Bansko je najbolji ski centar u Bugarskoj sa najdužim stazama i bogatom kulturnom istorijom, a ujedno je i najjeftinija evropska destinacija za ljubitelje skijanja. Bansko ski staze su među najlepšima u ovom delu Evrope i pogodne su kako za iskusne skijaše, tako i za početnike.

Kada je u pitanju zimovanje u Bugarskoj Bansko je najpopularnije ski odmaralište i mesto gde se okuplja najveći broj zimskih turista u ovoj zemlji. Čak i ako niste skijaš sigurno je da vam neće biti dosadno s obzirom na to da ovo mesto nudi i pregršt drugih mogućnosti za odmor, zabavu i uživanje.

 

Simbol grada - crkva “Sveta Trojica”

Crkva “Sveta Trojica” izgrađena je za vreme turkse vladavine na Balkanu, u vreme kada je hrišćanima bilo zabranjeno da podižu hramove koji su veći i viši nego okolne džamije. Ipak, stanovnici Banskog su uspeli da nadmudre turske glavešine govoreći im da grade verski objekat i za hrišćane i za muslimane, pa je tako sagrađena ova velelepna crkva.

 

Lešten - mesto koje vraća u prošlost

Selo Lešten je pravo mesto za vas ukoliko želite da iskočite iz realnosti i prošetate se kroz vreme, u prošlost. Ovo selo će vas očarati svojim ulicama od kaldrme i autentičnim kućama iz doba bugarske renesanse. Ukoliko su vam potrebni mir i tišina jedna šetnja selom Lešten je obavezna. Selo Lešten se nalazi na 56 kilometara od Banskog, a od hotela u Banskom do sela, stići ćete za otprilike sat vremena, jer je put dosta uzan, sa mnoštvom krivina.

 

Borovec - zimovanje za sve ljubitelje zimskih avantura

Borovec je popularno bugarsko planinsko odmaralište, koje se nalazi na severnim padinama planine Rila. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1350 metara, a od Sofije je udaljen oko 70 kilometara. Borovec je najstariji zimski centar u Bugarskoj sa istorijom koja datira još od 19. veka - 1896. godina.

Borovec je ski rizort koji u svojoj ponudi ima veliki broj luksuznih hotela, restorana, barova… Stecište je brojnih skijaša, a pre svega porodica sa decom. Pored toga ovo mesto nudi savršeno iskombinovan odnos cene i kvaliteta odmora. A čak i ako niste pasionirani ljubitelji skijanja, u okolini Boroveca možete pronaći brojne zanimljive lokalitete koje svakako vredi posetiti.

 

Rila manastir - simbol Boroveca

Najpoznatije obeležje u Borovecu je Rila Manastir. Ovaj manastir se nalazi na 1147 metara nadmorske visine u samom srcu planine Rile. Rila Manastir je atraktivno mesto za izlete i istraživanje. Rila Manastir ima impresivnu arhitekturu i hram koji je bogato ukrašen različitim primerima ikonopisa.

Osnivač manastira Rila je prvi bugarski pustinjak Ivan Rilski (876-946). Sveti Ivan Rilski doprineo je kulturnoj i verskoj zrelosti bugarskog naroda. Mošti svetitelja čuvaju se u ovom manastiru, koji je jedno od zaštićenih područja UNESCO-a i mesto značajnog istorijskog, kulturnog i arhitektonskog značaja.

 

Belčinska Banja

Selо Belčinska Banja nalazi se samo 15 kilometara od Boroveca. Klima je zimi blaga, a leti svežina privlači mnoge turiste, koji vole eko i seoski turizam. Ono što možete da pronađete u ovom malom selu jeste više nego kristalno čisti vazduh i prelepa prirodna okolina. Takođe, Belčinska Banja je popularna destinacija zbog obilja termalnih voda - temperature dostižu i do 41 stepeni Celzijusa. Voda je dokazano lekovita, a selo Belčin se nalazi u neposrednoj blizini raznih eko i kulturnih ruta.

 

Prestonica Bugarske - Sofija

Svakako nikako se ne sme zaobići ni Sofija, glavni grad, koji je sa svih strana okružen planinama. Bez obzira na to što je smeštena u ravnom Sofijskom polju, Sofija spada među najviše gradove u Evropi. Nedaleko od Sofije, sa južne strane prostire se planina Vitoša čiji vrhovi idu i do 3.000 metara. Kroz sam grad protiče nekoliko manjih reka.

Prema poslednjem obavljenom popisu stanovništva, u Sofiji živi oko 1,5 miliona stanovnika. Moto ovog grada glasi - “Raste ali ne stari”. Ukoliko se pitate šta posetiti u Sofiji, izbora je mnogo, a Sofija je bogata raznim arheološkim nalazištima. Takođe, šetajući ovim gradom, primetićete i veliki broj katedrala, crkava, sinagoga, džamija. Kada je u pitanju Sofija znamenitosti koje možete posetiti su brojne, a mi vam predstavljamo samo neke od njih.
Sveti Aleksandar Nevski - jedan od najvećih pravoslavnih hramova na Balkanu

Posle Hrama Svetog Save u Beogradu, Katedrala Aleksandra Nevskog je drugo po veličini pravoslavno svetilište u ovom delu Evrope. Radi se o izuzetno grandioznom hramu koji je sagrađen između 1904. i 1912. godine. Kupove ovog hrama su pozlaćene, a ukoliko želite da ga posetite znajte da se ulaz ne naplaćuje. Ipak, svako fotografisanje unutrašnjosti ovog objekta košta 10 leva.

 

Nacionalni park Vitoša

Nacionalni park Vitoša je jedan od najstarijih nacionalnih parkova na Balkanu. Preko leta se ovde možete baviti alpinizmom, a zimi skijati. Vitoša broji oko 10-ak vrhova koji idu preko 2.000 metara nadmorske visine, a bogati su velikim brojem četinara. Najveći vrh se zove Černi (crni) vrh, a najlepši deo ovog nacionalnog parka su Zlatni mostovi.
Borisova gradina - najlepši park u Sofiji

Najpoznatiji i najstariji park u Sofiji je Borisova gradina. Prevedeno sa bugarskog, gradina znači bašta. Park se nalazi na istoku grada. U centru parka se nalazi jezero kojim, tokom leta, možete ploviti brodićem, a zimi se klizati.

U okviru parka se nalaze dva teniska terena i jedan veliki bazen na otvorenom. Park je otvoren 24 sata, i prepun je kafića i malih barova u kojima se uvek možete okrepiti. Najlepši park se nalazi na jugu grada - South park. U parku se nalazi nekoliko kafića, posebna staza za šetanje i biciklistička staza. Za ljubitelje ekstremne vožnje se nalazi put između drveća.

Odlazak na skijanje u Bugarskoj je sve popularnije, a svim turistima pored velelepnih ski centara preporučuje se i obilazak ostalih značajnih lokaliteta koji će sigurno pružiti brojne mogućnosti za sticanje lepih uspomena. Pogledajte ponudu Supernova travel agencije i već ove zime rezervišite sebi zimski odmor u nekom od predloženih odmarališta.