Safari u pustinji - doživljaj koji se ne propušta

 

Kada se reč safari prevede sa autohtonog jezika svahili kojim govori deo afričkog kontinenta, izvorno označava putovanje, pohod preko teritorija Afrike. Međutim, takvo putovanje je danas poznato kao sinonim za pohod u lov na velike životinje ili upoznavanje tih istih životinja iz neposredne blizine.

Kao deo autentične ponude afričkog kontitenta, pa tako i Saharske regije, u kojoj se nalazi jedno od najatraktivnijih letovališta na svetu - Hurgada, kamila safari je doživljaj koji se ne propušta. Stoga je, kao deo ponude safari Egipat, ovaj vid zabave i novog iskustva nešto čemu se mnogo turista raduje. Pored severnog dela Afrike i Egipta, izleti u Keniju, Tanzaniju ili Namibiju turistička su poslastica za safari sladokusce.

Ako se zanemari taj deo koji se tiče lova, fotografisanje i posmatranje životinja predstavlja manje ekstreman, ali definitivno zanimljiv faktor nekog putovanja. U ogromnoj ponudi koja postoji za svakog ko želi da otputuje u “kolevku čovečanstva”, za one koji vole neki vid avantrustičke zabave, safari u pustinji je svakako neizostavan deo.

 

Kako je safari nastao?

Kada je 1836. britanski vojni inženjer i lovac Vilijam Kornvolis Heris poveo ekspediciju kako bi zapisivala svoje doživljaje flore i faune Južne Afrike, ustanovio je safari stil putovanja. Takav način putovanja podrazumeva buđenje u ranu zoru, čitav dan energičnog hodanja i istraživanja, popodnevni odmor i, na kraju, večeru tokom koje se prepričavaju dogovodvštine pune avanturističkog naboja i neizvesnosti.

Pored specifične “agende” safarija koja uključuje niz aktivnosti u toku dana, članovi ekspedicije nose posebnu odeću za tu namenu. Visoke cipele, čizme, namenjene za obračun sa ekstremnim klimatskim uslovima, odeću kaki boje, safari jaknu ili prsluk, kao i šešir koji štiti od jakog sunca. Prvobitni smisao takve garderobe je da štiti od neželjenih uticaja iz okoline, ali je to ubrzo postao i zaštini znak svakog avanturiste.

Tradicionalni oblik safarija uključuje putovanja u savane na južnom deo afričkog kontinenta i posetu zemljama kao što su Namibija, Kenije i Tanzanije. Međutim, pored vožnje u džipovima i fotografisanje lavova, nosoroga i žirafa, vid safarija koji sve češće biva zastupljen i dobija na interesovanju je kamila safari u Egiptu. Takav pustinjski safari je poslednjih godina sve popularniji, i uključuje posete beduinskom selu, piramidama i drugima atrakcijama Egipta.

 

Egipat - dom piramida, kamila i pustinjskog safarija

Beskonačne peščane dine stvaraju niske planinske vence. Vrelo sunce baca senku jedino ako iznad proleti zalutali albatros. Odmah iza sledećeg brda je Crveno more, ali Vi ste sada u Sahari. Sve to, i mnogo više, je deo lične karta Egipta. Zemlja koji leži na prelazu dva kontinenta, u jugoistočnom delu Afrike, poznata je po piramidama, faraonima i skarabej bubi.

 

Raznovrsna ponuda Egipta

Kao najpoznatije letovalište ove zemlje, uz pomoć šarolike ponude u Hurgadi Egipat ostvaruje ogroman turistički potencijal. Prelepe plaže, zavodljiv noćni život i prilika da se okušate u ektremnim vodenim sportovima, poput ronjenja, svakome garantuju odličan provod.

 

Izlet u beduinsko selo - vožnja džipom i jahanje kamile

Ako želite da idete u obilazak beduinskog sela ili da posetite grobni kompleksa faraona, uz sjajan pogled na Veliku sfingu, jahanje kamila ili vožnja džipom je dobar način da avanturu upotpunite odgovarajućim prevoznim sredstvom.

Na putu do konačnog ishodišta, fatamorgana je česta pojava. Slike jezera koje se priviđaju turistima navode svakog ko se obreo u pustinji da se zapita u ispravnost sopstvenih čula. Beskrajno platno pustinjskog peska koje peščane dine stvaraju prošarano je jedino tragovima džipova ili koraka koje kamila pravi.

Susret sa meštanima beduinskog sela predstavlja civilizacijski šok za svakog turistu. Domaće životinje koje uzgajaju i posebno mesto koje u njihovoj kulturi ima kamila, nikog ne ostavlja ravnodušnim. Skromne kuće koje krase beduinsko selo pružaju otpor surovoj pustinjskoj klimi.

Jednodnevni izleti, tokom kojih možete da unajmite beduinskog vodiča sa kojim ćete krenuti u safari sa kamilama se svakome preporučuje. Vožnja na dvogrboj kamili jedinstven je užitak za sve avanturiste slobodnog duha, a fotografija za uspomenu dok pustinjski karavan sporo prolazi preko peščanih dina, obavezan deo svakog izleta.

 

Užitak za avanturiste i zaljubljenike u prirodu

Kao svetski poznata destinacija za letovanje Egipat dugi niz godina privlači ogroman broj turista iz celog sveta. Ono što svakako izdvaja ponudu ove severnoafričke zemllje je i dosta sadržaja namenjenih onima koji žele da provedu proaktivan odmor i koje ne drži mesto.

Jedna od omiljenih aktivnosti turista koje posete Crveno more je ronjenje u idealnim uslovima. Užitak za svakoga ko želi da sa bocom na leđima istražuje morske dubine i upozna sa biljnim i životinjskim svetom Crvenog mora.

Ako ste nakon ovog teksta poželeli da odmor provedete tako što ćete prepodne da provedete uz pustinjski safari sa kamilom, a popodne sa prijateljima pokupite boce za ronjenje i krenete stopama Žila Verna, pogledajte ponude za letovanje u Egiptu. Ako, pak, izaberete neku opciju koja je na evropskom kontinentu, ovde možete da se informišete o ponudama za predstojeće leto.