Ronjenje u Crvenom moru - omiljena aktivnost turista u Egiptu

 

Egipat letovanje čini posebno magičnim iskustvom pre svega zahvaljujući svojim peščanim plažama i izvrsnoj usluzi, kao i suvoj, letnjoj klimi. Sem toga, svi znamo za čuvene egipatske piramide, ogromnu Saharu i značaj kulturno-istorijskih znamenitosti ove kolevke civilizacije. Zbog svega toga, kao i zanimljive hrane i gostoljubivih domaćina, letovanje u Egiptu zaista predstavlja riznicu najlepših iskustava i doživaljaja. Ono što izdvaja Egipat jeste i Crveno more na koje izlaze njegove impozantne, peščane plaže.

Blagosloven čistim i toplim Crvenim morem - Egipat predstavlja jednu od najboljih destinacija na svetu kada se radi o ronjenju sa bocom i upoznavanjem podvodnog sveta. Egipat je zato omiljena letnja destinacija iskusnih ronilaca, ali i turista koji tokom letovanja mogu da se oprobaju u ovoj vodenoj rekreaciji, a u nastavku teksta ćete saznati zašto su baš Egipat i njegovo Crveno more najbolji za ovo.

 

Ronjenje u Egiptu - savršeni prirodni uslovi

Egipat ronjenje svojim savršenim uslovima za ovu aktivnost zaista pretvara u poseban užitak. Naime, ronilački uslovi u Crvenom moru su apsolutno idilični. Temperatura vode Crvenog mora u zimskim mesecima uglavnom ne pada ispot 20°C, dok je u letnjim mesecima ona oko 30°C, a napolju je slična - kreće se u rasponu 20-40 °C, zavisno od godišnjeg doba.

Ne samo da je topla, već je voda i izuzetno čista, pa je i vizuelni doživaljaj tokom ronjenja ovde zagarantovano dobar - jasan i svetao. Tako ronjenje u Egiptu, odnosno Crvenom moru, izgleda kao da ronite besprekorno čistim, atraktivnim akvarijumom. Ovako čista i topla voda omogućava da se početnici i oni koji još nisu zaronili u morske dubine osećaju dobro i sigurno u vodi pa je odličan ambijent za “probijanje leda” u ronjenju.

 

Fascinantni koralni grebeni - najpoznatiji adut Crvenog mora

Egipat letovanje čini magičnim ne samo spolja, već i iznutra, upravo zbog podvodnih pejzaža Crvenog mora koga čine uglavnom upravo fascinantni koralni grebeni. Ronjenje u Egiptu ovi grebeni pretvaraju u nezaboravno i autentično iskustvo.

Crveno more upravo je po ovome i najpoznatije - ovakvi koralni grebeni retko gde druge mogu se videti, a impresivne su veličine, ali i izgleda. Šarenih boja i zanimljivog izgleda, ima ih u najrazličitijim vrstama i izdanjima - od najtvrđih do najmekših, a svi zajedno čine stanište za više od 1100 vrsta riba od kojih većinu nigde drugde ne možete videti.

Možda najpoznatiji region grebena u Crvenom moru je onaj koji je deo Ras Mohammed nacionalnog parka. Sem toga, Giftun ostrva, ako i Tiranski kanali poznati su po impozantnim podvodnim grebenima, mada ćete njih viđati širom Crvenog mora.

 

Egipat ronjenje - upoznavanje podvodnog sveta

Ronjenje u Egiptu će vas upoznati sa svetom fascinantnih koralnih grebena, ali i sa neverovatnim ribama i ostalim stanovnicima morskih dubina. Ribe iz Crvenog mora odlikuju se izuzetno interesantnim izgledom i spektrom boja i šara u najrazličitijim varijacijama, a toliko su lepe da Egipćani prodaju suvenire sa njihovim likovima, te će te ih i van vode viđati na svakom koraku.

Tokom toplih, letnjih meseci (maj-septembar), na severnom delu Crvenog mora dešava se čuveni proces “cvetanja planktona”, što privlači i one vrste koje se njima hrane, pa tako i kita ajkulu - najveću ribu na svetu.

Ukoliko budete želeli da plivate sa ovom ribom, lokalci će najbolje znati gde i kada se ona očekuje pa možete da ronite sa njom, bez straha, jer se ova ajkula hrani isključivo planktonima. Ipak, nepredvidljivog su ponašanja pa je najbolje da na ovo ronjenje krenete sa iskusnim roniocom i da se za njega dobro spremite. Mesta koja se najčešće preporučuju za ovo su grebeni kao što su Daedalus, Brothers, kao i greben Elphinstone.

 

Odlična usluga i povoljna oprema

Egipćani su uvideli ovu prednost i autentičnost Crvenog mora, pa su se posvetili razvijanju ovog turističkih potencijala, a kao rezultat, u Egiptu imamo bezbroj mogućnosti za ronilačke izlete, opreme za ronjenje koja se može iznajmiti ili kupiti na svakom koraku, kao i lokalce koji su napredni ronioci pa će biti vaši vodiči kroz podvodni svet Egipta.

Sem toga, neki izleti koji nisu samo ronilačkog karaktera, takođe uključuju ronjenje, pa ćete tako, na primer, na brodskoj maršruti do Rajskog ostrva stati i uživati u snorkelingu - ronjenju sa maskom, perajima i cevčicom za vazduh.

Ne samo da su ronjenje Egipćani učinili vrlo dostupnim, već su uspeli i u tome da bude povoljno. Za razliku od drugih, egzotičnih, letnjih destinacija savršenih za ronjenje, Egipat nudi niže cene, pa se svi rado oprobaju u ovoj rekreaciji, na jedan ili drugi način.

Monotoniju svakodnevnog izležavanja na plaži lako ćete “razbiti”, a na usluzi vam ne stoje samo njegove grandiozne kulturno-istorijske znamenitosti i atrakcije, već i fenomenalne aktivnosti među kojima je i ronjenje. Letovalište Hurgada ronjenje takođe izdvaja kao jednu od najpopularnijih aktivnosti, pa predstavlja savršenu bazu sa koje ćete kretati na ove zanimljive, podvodne avanture, a to možete uraditi baš ovog leta - letovanje u Hurgadi već se nalazi u našoj ponudi!