Letovanje u Alanji - najlepše plaže koje možete pronaći

 

Alanja je turistički gradić u Turskoj, koji se nalazi u pokrajini Antalija, na Mediteranu. Smeštena je na malom poluostrvu koje izlazi na Sredozemno more, a zbog tih prirodnih prednosti Alanja je svojevremeno bila regionska odbrana svih velikih carstava koja su izlazila na ovo more. Sredozemna klima, brojne prirodne turistističke atrakcije i mnoga istorijska nasleđa čine Alanju izuzetno popularnim mestom, pogodnim za turizam.

Ukoliko želite da vaš odmor u Turskoj bude potpuno opuštajući, plaže u Alaniji vam mogu pružiti svu potrebnu relaksaciju. Uživajte u ugodnom sunčanju, kupanju u toplom Sredozemnom moru, čitanju knjige, ukusnoj turskoj hrani ili osvežavajućem piću, šopingu, i naravno vodenim sportovima. Letovanje u Alanji pruža savršenu mogućnost kako za aktivan i avanturistički tako i za miran, opuštajući odmor.

 

Alanja, Turska - plaže vrhunskog kvaliteta

Plaže u Alanji i klima u Alanji su osnova na kojoj se zasniva privlačnost celokupnog rizorta. Alanja plaže su široke, ravne i generalno nisu mnogo kamenite. Pesak je malo grublji, ali ne i previše oštar da bi se mogli povrediti. Plaže su takođe veoma duge, tako da bi sigurno trebalo da nađete mirno mesto za sebe, gde možete da provedete dan na plaži.

Pored toga, plaže u Alanji su veoma čiste, pa je mnogo onih koje nose Plavu zastavu, koju mogu da ponesu samo one plaže koje karakteriše odličan kvalitet vode, dobro okruženje, bezbednost i patrola na plaži. Većina plaža se nalazi u blizini hotelskih kompleksa, tako da je turistima koji posete Alanju sve na dohvat ruke.

 

Kleopatrina plaža u Alanji

Plaža Kleopatra u Alanji smatra se za jednu od najlepših plaža na teritoriji cele Turske. I to sa razlogom! Duga je oko 3,5 kilometara, a nalazi se zapadno od centra grada. Karakteriše je sitan pesak, tirkizno zelena boja vode, ali i veliki talasi koji vas neće ostaviti ravnodušnim. Na ovoj plaži nema mnogo kamenja i stena, ali voda je zato dublja i brža nego na plažama koje se nalaze na istočnoj strani.

Ukoliko se vaš hotel ne nalazi blizu ove plaže, a ipak odlučite da je posetite i provedete vreme na njoj, imate mogućnost da iznajmite ležaljke i suncobrane. Ime Kleopatra ova plaža nosi zbog toga što se kraljica Egipta, Kleopatra, kupala u podnožju litice svakog dana. Pored toga, poznata je i kao plaža Damlatas zbog istoimene pećine u kojoj su pronađeni stalaktiti i stalagmiti 1948. godine.

U neposrednoj blizini ove plaže nalazi se i najveća znamenitost Alanje, u pitanju je Alanjski zamak - srednjevekovna građevina iz 13. veka izgrađena za vreme Otomanskog carstva. Od 2009. godine Alanjski zamak je pod zaštitom UNESCO-ve kulturne baštine.
Skriveni dragulj Alanje - Ulas plaža

Ulas plaža se nalazi nedaleko od istoimenog parka, a ovo područje je izuzetno pogodno za piknik u prirodi, a svim posetiocima su na raspolaganju stolovi, stolice, kao i roštilj. Za sve one koji traže opuštanje i relaksaciju u mirnoj i prijatnoj atmosferi, ova plaža je izuzetno pogodna. Ono što je problem ove plaže jeste činjenica da zbog erozije mora ova plaža polako nestaje.

Ulas plaža do skoro nije bila toliko popularna među turistima, pa je bila skriveni dragulj ovog mesta. Ni sada nema previše gužve na ovoj plaži, a pogodno je i pristanište za mnoge turističke brodove. Plaža je u potpunosti peščana sa sitnim kamenjem, a ono što je karakteristično jeste predivno tirkizno more koje zapljuskuje obale ove plaže.

 

Mirna i skrovita Keikubat plaža

Keikubat plaža se nalazi na istočnoj strani poluostrva. U pitanju je plaža sa finim, sitnim peskom, a ova plaža oivičena je šetalištem, kao i otvorenim fitnes centrom, dečjim parkom i mogućnošću za bavljenje sportskim aktivnostima.

Ulaz u more je uglavnom peskovit, a ono što je karakteristično jeste da more već posle nekoliko koraka postane duboko. Na ovoj plaži se nalaze ležaljke, suncobrani, kiosci sa brzom hranom i dosta mogućnosti za vodene sportove. Keikubat plaža je uglavnom veoma mirna, a ovde se nalazi dosta spasilaca. Takođe, svi delovi Keikubat plaže su označeni Plavom zastavicom, kao dokazom da su plaža i voda čisti, uređeni i bezbedni za posetioce.

 

Inčekum plaža - raj za porodice sa malom decom

Inčekum plaža je jedna od najboljih plaža koje možete pronaći na turskom primorju, ako želite da sa porodicom provedete miran i opuštajući odmor. Glavna karakteristika ove plaže jesu fini, sitni pesak, kao i prozirno čista i plitka voda. Ova plaža nudi mnoštvo sadržaja za one najmlađe, mirna je i bezbedna, bez previše gužve, a nalazi se u okviru jednog od najpopularnijih rizorta na turskoj obali Sredozemnog mora.

Ono što je karakteristično za sve plaže u ovom popularnom letnjem odmaralištu jeste veliki broj sadržaja i mnoštvo aktivnosti koje su tu da razonode turiste - jedrenje, skijanje na vodi, ronjenje… Zahvaljujući kristalno čistoj i prozirnoj vodi, plivajući u ovim vodama možete očekivati da vidite šarenoliki biljni i životinjski svet - korali, sunđeri, morske zvezde, hobotnice.

Još jedna pogodnost koju imate ako se opredelite za Alanja letovanje jeste i veliki, odlično opremljen akva park, koji se nalazi samo 10-ak minuta od centra grada. Veliki kompleks akva parka u svom sadržaju nudi nekoliko bazena, tobogane, kao i mnoštvo sadržaja za najmlađe. Ono što je sigurno jeste da ćete, ukoliko odlučite da preko turističke agencije posetite ovo mesto, u Alanji pronaći svoj mir, ali i pregršt mogućnosti za aktivan i uzbudljiv odmor.